Równanie macierzowe
monika:
|1 −2 3| |2 4 1 |
x |2 −1 0| = x− |1 3 2 |
|1 2 3 |
Czy ktoś potrafi zrobić i wytłumaczyć?
16 kwi 13:41
monika: nikt nie ogarnia równań macierzowych? wszyscy jak ja?
16 kwi 14:44
AS: Odsyłam do Google pod hasło Macierz −
tam wyłożono wszystko kawę na ławę.
16 kwi 16:46
monika: Umiałabym to zrobić gdyby po prawej stronie nie byłoby X.
Rozwiązujecie ludziom tutaj równania kwadratowe gdzie wystarczy tylko podstawić pod wzór na
deltę, a mi tak ironicznie się odpisuje? Miło tutaj.
16 kwi 19:00
Krzysiek: XA=X−B
XA−X=−B
X(A−I)=−B
X=−B(A−I)−1
I− macierz jednostkowa
16 kwi 19:04
monika: Doznałam oświecenia

Jak widać można łopatologicznie i delikatnie. Dziękuję bardzo!
16 kwi 19:21