Wykazać że
myślący: Wykazać że:
∀
a,b∊R ∀
n∊N,n≥2 a
n−b
n = (a−b)(a
n−1+a
n−2b+...+ab
n−2+b
n−1)
Wykorzystując powyższą równość otrzymać wzór na sumę n początkowych wyrazów ciągu
geometrycznego
I jak to zrobić


?
16 kwi 12:58
myślący: z obliczeń prawej strony wychodzi mi ładnie a
n−b
n czyli L=P ale jak otrzymać wzór na sumę
n początkowych wyrazów



pomóżcie
16 kwi 13:19
MQ: Rozwiń an−1n
16 kwi 13:28
Aga1.: Przyjmij a=1, b=q
Wtedy
1−q
n=(1−q)(1+q+q
2+q
3+...+q
n−1 //:1−q, gdy q≠1
| 1−qn | |
| =1+q+q2+...+qn−1//*a1 |
| 1−q | |
| | 1−qn | |
a1 |
| =a1+a1q+a1q2+...+a1qn−1=Sn |
| | 1−q | |
16 kwi 13:39
myślący: aha to tak można podstwiać... dziękuję
16 kwi 14:04