Prawdopodobieństwo
Grześ: Witam.
W konkursie Jaka to piosenka? uczestnik zna 12 spośród przygotowanych 20 piosenek. Prowadzący
przedstawia mu 4 piosenki. Uczestnik musi odgadnąć tytuł co najmniej jednej piosenki, aby
przejść do dalszego etapu konkursu. Oblicz prawdopodobieństwo, że uczestnik przejdzie do
dalszego etapu konkursu. Wynik podaj z dokładnością do 0,01.
16 kwi 12:47
MQ:
Lepiej obliczyć prawdopodobieństwo, że nie przejdzie i odjąć je od 1.
| | | |
Nie przejdzie, gdy wylosuje 4 nieznane sobie −− moze to zrobić na | sposoby,
|
| | |
| | | |
Wszystkich mozliwych wyborów jest | .
|
| | |
| | | | | |
Prawdopodobieństwo, że nie przejdzie: | / | .
|
| | | |
| | | | | |
Prawdopodobieństwo, że przejdzie = 1− | / | .
|
| | | |
16 kwi 12:53
Aga1.: | | | | 20! | | 17*18*19*20 | |
IΩI= | = |
| = |
| = |
| | | 4!*16! | | 6! | |
A
'−zdarzenie przeciwne: uczestnik nie zna żadnego tytułu
| | | | 8! | | 5*6*7*8 | |
IA'I= | = |
| = |
| = |
| | | 4!*4! | | 4! | |
| | IA'I | |
P(A)=1−P(A')=1− |
| = |
| | IΩI | |
16 kwi 12:53
Grześ: Dzięki wielkie
16 kwi 13:06
Grześ: A mam takie pytanie. Dałoby się to policzyć nie poprzez zdarzenie odwrotne do A?
16 kwi 13:12
Aga1.: Tak, tylko dłużej
zna co najmniej jedną piosenkę tzn
| | | | | |
zna 1 i 3 nie zna−−− | * | itd. |
| | | |
lub
zna 2 i 2 nie zna
lub
zna 3 i 1 nie zna
lub
zna4 i 0 nie zna
Te 4 iloczyny trzeba dodać.
16 kwi 13:18