pole rownolegloboku - 2 boki i przekatna
Adam: W równoległoboku ABCD dane są długości odcinków: |AB| = 37 cm, |BC| = 13 cm oraz |AC| = 40 cm.
Ile wynosi pole równoległoboku ABCD?
16 kwi 12:39
Aga1.: Z twierdzenia cosinusów oblicz cos kąta ostrego równoległoboku, z jedynki trygonometrycznej
oblicz
sinα
i zastosuj wzór
P=a*b*sinα
Lub
oblicz pole trójkąta np. ze wzoru Herona i pomnóż przez 2.
16 kwi 12:57
Aga1.: Zdaje się , że kąt ABC jest rozwarty, ale to nic nie zmienia we wzorze
16 kwi 13:01
Adam:

Jeśli obliczam cos β wychodzą jakieś cuda typu −
31481
16 kwi 13:32
Mila: P
Δ=
√45*(45−13)*(45−37)*(45−40=
16 kwi 13:41
Aga1.: P
równoległoboku=2*P
tr=2
√45(45−40)(45−37)(45−13)=2*240=480.
16 kwi 13:44
Adam: PΔ = 240
P▱ = 480
Dzięki wielkie, wszystko się zgadza.
16 kwi 13:46