Rozwiązać nierówność logarytmiczną
chinchilla: Rozwiązać nierówność:
log0,25(2x+1+32)≤log0,5(8−2x).
Z góry dziękuję (;
16 kwi 11:10
think: log
0,25(2
x+1 + 32) ≤ log
0,5(8 − 2
x)
| | log0,25(8 − 2x) | | log0,25(8 − 2x) | |
log0,5(8 − 2x) = |
| = |
| = |
| | log0,250,5 | | 0,5 | |
log
0,25(8 − 2
x)
2
log
0,25(2
x+1 + 32) ≤ log
0,25(8 − 2
x)
2
opuszczamy logarytmy, ale ponieważ podstawa 0 < 0,25 < 1 to zmieniamy kierunek nierówności na
przeciwny:
2
x+1 + 32 ≥ (8 − 2
x)
2
2*2
x + 32 ≥ 64 − 16*2
x + 2
2x
2
2x − 18*2
x + 32 ≤ 0
podstawienie t = 2
x; t > 0
t
2 − 18t + 32 ≤ 0
dalej chyba dasz radę...
16 kwi 12:18
chinchilla: log
0,250,5=0,5?

jakim cudem? musi być błąd, bo obydwa t wychodzą ujemne.
16 kwi 12:38
Aga1.: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
log0,250,5= |
| , bo ( |
| )1/2=√ |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
16 kwi 12:42
chinchilla: aa, no tak. mój błąd, dzięki (:
16 kwi 12:44
Aga1.: Obydwa t wychodzą dodatnie.
16 kwi 12:48