Wielomiany
doodle: Do sprawzenia: Określ czy liczba −1 jest pierwiastkiem wielomianu x4 + x3 −7x2 −13 x − 6,
jeśli tak to określ krotność tego pierwiastka.
sprawdzone zostało i wyszło że jest, i teraz moje rozwiązanie wygląda tak:
x4 + x3 −7x2 −13 x − 6 = x4 + x3 −6x2 −x2 −6x −6x −x
−6 = x3 (x+1) − x(x+1) −6x(x+1) −6(x+1) = (x3 − x [n[− 6x −
6]])(x−1) = [−x2(x+1)−6(x+1)](x−1)=
= (−x2−6)(x+1)(x+1) = (−x2−6)(x+1)2
na podstawie czego można stwierdzić że −1 jest pierwiastkiem dwukrotnym.. dobrze? :?
16 kwi 10:53
doodle: tam w przedostatniej linijce jest błąd, na końcu miało być (x+1)
16 kwi 10:57
doodle: Przy okazji poproszę też o zerknięcie okiem na następne zadanie:
Dla jakich wartości a i b wielomian W(x) = x
4 − ax
2 +bx + 1 jest podzielny przez P(x)=
x
2+x−2
nie moge ruszyć z tym zadaniem, spróbowałęm podzielić W(x) przez P(x) ale tym sposobem nie
idzie,proszę o jakąś małą podowiedź
16 kwi 11:20
Maciek: x2+x−2 = (x+2)(x−1) czyli pierwiastkami są −2 i 1
16 kwi 11:25
Maciek: W(−2)=0
W(1)=0 wstaw i wylicz
16 kwi 11:26
doodle: dzięki, a pierwsze dobrze?
16 kwi 11:27
Maciek: 16−4a−2b+1=0
1−a+b+1=0 rozwiąż ten układ
16 kwi 11:27
Maciek: tak, ale muszę zerknąć konkretnie
16 kwi 11:28
Maciek: dobrze
16 kwi 11:29
doodle: dzięki wielkie
16 kwi 11:35