prosze o sprawdzenie
jjjaaa:
prosze o sprawdzenie
Dany jest wielomian W(x)=x²+2x²+ax+b
spełniający waruki W(−1)=−8 i W(2)=−20
wyznacz parametry a, b oraz rozłóż wielomian na czynniki stopnia możliwie najniższego
W(x)=x²+2x²+ax+b = 3x²+ax+b
{ 3*(−1)²+(−1)a+b=−8
{ 3*2²+2a+b=−20
{ 3−a+b=−8
{ 12+2a+b=−20
{−a+b=−11 /*−1
{2a+b=−32
{a−b=11
{2a+b=−32
3a=−21
a=−7
a−b=11
−7−b=11
−b=11+7
−b=18
b=−18
a=−7
b=−18
więc:
W(x)=x²+2x²−7x−18 = 3x²−7x−18
nie wiem jak teraz rozłozyc to na czynniki!? pomózcie
16 kwi 09:41
Jola61: błędu nie widzę
teraz tylko wystarczy obliczyć Δ i pierwiastki x1 i x2 i zapisać w postaci
a(x−x1)(x−x2)
zastanawia mnie tylko czy dobrze przepisałaś zadanie, na pewno nie ma tam np x3?
16 kwi 09:53
krystek: Δ,x1 i x2
Podejrzewam ,że źle przepisałeś nie powinno być x3+...
16 kwi 09:54
jjjaaa: tez tak mysle ale takie dostałam, moze ten kto pisał to zad to zle przepisał
dzięki
16 kwi 09:57