Oblicz pochodną:
Dawid: Oblicz pochodną:
y=√x * arcsin(√x)
y=x*tg3(x2)
16 kwi 08:06
krystek: Pochodna iloczynu:(√x)'*arcsin(√x)+√x*(arcsin(√x)'*(√x)'
16 kwi 08:23
Dawid: Dziekuję dalej sobie juz poradziłem. Pomoże ktoś rozpisać drugą pochodną ?
y=x*tg
3(x
2)
I jeszcze jedno pytanie, czy to się da skrócić ?
16 kwi 17:16
Dawid: Jest ktoś w stanie mi pomóc ?
Przy okazji jeszcze jedna pochodna którą miałem na kolosie, a nie potrafie jej sam rozwiązać:
y=x
2*arctg(x)
Według mnie to powinno wyglądać tak
| | 1 | |
y`= 2x*arctgx+x2* |
| =2x*arctg+1 |
| | x2+1 | |
Lecz za ten przykład dostałem 0 pkt. Pomoże ktoś znaleźć błąd
16 kwi 19:54
Maslanek: tg3(x2) + [ x * tg3 2x * 3tg2(x2) ]
tyle? ;>
16 kwi 19:56
pola: | | 1 | | x2 | |
y'= 2x * arctgx + x2 * |
| = 2x * arctgx + |
| ja bym to tak zostawila |
| | 1+x2 | | 1+x2 | |
ale jak chcesz to mozna to zapisac jeszcze w taki sposob
| x2 | | x2 | | 1 | |
| = |
| = |
| = 1*(x2 + 1) = x2+1 |
| 1+x2 | | | | | |
16 kwi 20:14
Dawid: Mógłby ktoś potwierdzić wynik Pana Maslanek ?
16 kwi 20:30
16 kwi 20:31
Maslanek: tg3(x2) to funkcja złożona i właściwie to powinno być jeszcze jedna chyba funkcja...
więc tak mamy po kolei t=x2 tg3(t) później (t3) − t=tg(x2)
16 kwi 20:41