.
Kasia: Prosze o pomoc.
Jednym z wierzcholkow trojkata ABC jest punkt B(4,2). Punkt D(2,3) jest spodkiem wysokosci tego
trojkata, poprowadzonej z punktu A. Srodkowa poprowadzona z punktu A na bok BC zawiera sie w
osi OY. Wyznacz wspolrzedne wierzcholkow A i C.
Z góry bardzo dziekuje za pomoc
Gustlik:

Z wektorów:
B(4,2)
D(2,3)
BD
→=[2−4, 3−2]=[−2, 1]
Stąd współczynnik kierunkowy BD:
Podst. D.
3=−1+b
b=4
| | 1 | |
S=(0, 4), bo musi leżeć na osi OY, f(0)=− |
| *0+4=4 |
| | 2 | |
BS
→[0−4, 4−2]=[−4, 2]
SC
→=BS
→=[−4, 2]
C=(x, y)
SC
→=[x−0, y−4]=[x, y−4]
x=−4
y−4=2
y=6
Odp: C=(−4, 6) (leży poza rysunkiem na przedłużeniu prostej BD)
Prosta h (wysokość):
y=2x+b
Podst. D:
3=2*2+b
3=4+b
b=−1
y=2x−1
Odp: A=(0, −1), bo musi leżeć na osi OY, f(0)=2*0−1=−1