Nieskończony ciąg arytmetyczny i ciąg sum częściowych
Preciouslurker: Ciąg (an) jest nieskończonym ciądiem arytmetycznym. Oznaczmy przez (Sn) ciąg sum częsciowych,
tzn, Sn=a1+a2+a3...+an, dla n=1,2,3... Wykaż, że jeżeli Sm=Sn dla m ≠n, to Sm+n=0
Bardzo proszę o pomoc, bo zadanie to jest jak najbardziej oczywiste i logiczne, ale pojęcia nie
mam jak to udowodnić matematycznie.
15 kwi 23:39
Aga1.: | | (2a1+(n−1)r)*n | | (2a1+(m−1)r)*m | |
Sn=Sm⇔ |
| = |
| //*2 |
| | 2 | | 2 | |
2a
1n+n(n−1)r=2a
1m+m(m−1)r
2a
1n−2a
1m=m(m−1)r−n(n−1)r
2a
1(n−m)=r(m(m−1)−n(n−1))//:n−m
| | r(m(m−1)−n(n−1)) | |
2a1= |
| |
| | n−m | |
| | (2a1+(n+m−1)r)(n+m) | | r(m(m−1)−n(n−1) | | 1 | |
Sm+n= |
| =[ |
| +(n+m−1)r)* |
| (n+m)= |
| | 2 | | n−m | | 2 | |
| 1 | | (m(m−1)−n(n−1)+(n−m)(n+m−1) | | 1 | |
| r(n+m) |
| = |
| r(n+m)* |
| 2 | | n−m | | 2 | |
| m2−m−n2+n+n2+nm−n−mn−m2+m | | 1 | | 0 | |
| = |
| r(n+m)* |
| =0 |
| n−m | | 2 | | n−m | |
c.n.d.
16 kwi 10:29