Proste zadanko mam z logarytmow
Lukasz: Proste zadanko mam z logarytmow...przy czym sie zatrzymalem
mialem:
log4 √6 − log4 √3
doszedlem do momentu kiedy wychodzi mi:
log4 √2 czyli inaczej log4 212
i jak to dalej policzyc?
15 kwi 23:38
Lukasz: hm hm?
15 kwi 23:45
Aga1.: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| log42= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
15 kwi 23:51
Lukasz: dienkuwix

już rozumieć
15 kwi 23:53
Mmm: 4x = 212
22x = 212
x = 14
chyba tak ale nie jestem pewna
15 kwi 23:56
pigor: ...

czyli , jak nie wiesz jak to biega z zamianą podstawy
logarytmu, lub nie wiesz jak skorzystać z wzorów np. tak :
.log
42
12=
12log
4 √4=
12log
4 4
12=
14 . ...
16 kwi 00:02