rozwiaz nierownosc
michal: proszę o rozwiązanie tych przykładów:
4x(x−3)(x+2)=0
x2≤5
−(x+1)(x−6)=0
15 kwi 23:23
think: iloczyn jest = 0 gdy jeden ze składników jest = 0
czyli
4x = 0 lub x − 3 = 0 lub x + 2 = 0 musisz podać dla jakich x−ów to zachodzi i tyle
15 kwi 23:34
michal: a tamte inne zadania?
15 kwi 23:41
think: michał 3 przykład analogią daje po oczach...
natomiast drugie:
a2 ≤ b ⇔ −√b ≤ a ≤ √b
a2 > b ⇔ a > √b i a < −√b
sam wybierz z którym przypadkiem masz do czynienia
15 kwi 23:44
Gustlik:

Proste:
4x(x−3)(x+2)=0
x=0 v x=3 v x=−2
x2≤5
x
2−5≤0
(x−
√5)(x+
√5)≤0
x=p{5 v x=−
√5
Teraz rysujesz parabolę:
x∊<−
√5,
√5>
−(x+1)(x−6)=0
x=−1 v x=6
16 kwi 01:13