Wykres funkcji
Sweetuś: 1.Naszkicuj wykresy następujących funkcji:
a) y = x2 +2x – 3
b) y = − x2 + 9x – 14
2. Naszkicuj wykresy funkcji.
a) y = |x| − 2;
b) y = |−2x – 1|;
c) y = |−3x|;
Pomocy

!
15 kwi 23:22
think: dla a) i b) w zadaniu 1 liczysz deltę i współrzędne wierzchołka paraboli dodatkowo wybierasz
sobie kilka punktów x = −1, 0, 1, 2 i liczysz wartość funkcji a później układ współrzędnych i
rysujesz, chyba na lekcji wam pokazali jak narysować parabolę.
co do 2) to w a) ryzujesz y = x to co pod osią X−ów odbijasz nad oś w ten sposób otrzymujesz
|x| przesuwasz ten wykres o dwie jednostki w dół i masz |x| − 2
b) rysujesz prostą y = −2x − 1 i to co jest pod osią x−ów odbijasz nad oś i masz |−2x − 1| c)
analogicznie.
15 kwi 23:41