matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zapisz funkcje w postaci kanonicznej f(x) = -x^{2}+8x-1
tampek:
Zapisz funkcje w postaci kanonicznej f(x) = −x
2
+8x−1
15 kwi 23:10
Gustlik:
b
8
p=−
=−
=4
2a
2*(−1)
q=f(p)=f(4)=−4
2
+8*4−1=−16+32−1=15 W=(4, 15) f(x)=a(x−p)
2
+q f(x)=−(x−4)
2
+15
16 kwi 02:42