pomocy!
Agnieszka: dany jest ciąg geometryczny (−16, 4 , −1...). Wyznacz wyraz ogólny tego ciągu.
15 kwi 22:52
Godzio:
a
1 = −16
| | 1 | |
an = − 16 * (− |
| )n − 1 = − 42 * (−1)n − 1 * 4−n + 1 = (−1)n * 43 − n |
| | 4 | |
15 kwi 22:55
picia: potrzebujesz q i a1. q = −1/4 a a1 =−16
15 kwi 22:55
picia: an = −16*(−1/4)n−1 tyle nie wystarczy?
15 kwi 22:58
picia: przeciez chodzi o to ze za n podstawiasz 1 to masz pierwszy wyraz, 2 to drugi to po co dalej
te kombinacje?
15 kwi 23:01
Godzio:
Zapis ładniejszy, a to też się liczy
15 kwi 23:02
picia: nie jest ladniejszy tylko bardziej skomplikowany. wzory na wyraz ogolny ciagu tak nie
wygladaja.
15 kwi 23:10
Godzio: Jasne
15 kwi 23:10
asdf: @picia
dokładnie, nie ma takich wzorów, tylko ten się wziął z powietrza:
an = a1 * qn − 1
15 kwi 23:12
picia: no i własnie tak wyglada wzor na wyraz ogolny ciagu geometrycznego.
15 kwi 23:15