Gustlik: Wektorami.
ad 1)
A=(−1;0)
B=(0;1)
C=(3;−2).
AB
→=[0−(−1), 1−0]=[1, 1]
AC
→=[3−(−1), −2−0]=[4, −2]
BC
→=[3−0, −2−1]=[3, −3]
c=|AB|=
√12+12=
√2
b=|AC|=
√42+(−2)2=
√20=2
√5
a=|BC|=
√32+(−3)2=
√18=3
√2
Obw=4
√2+2
√5
ad b)
Wyznacznik wektorów:
d(AB
→, AC
→)=
| 1 1 |
| 4 −2 |
=1*(−2)−1*4=−2−4=−6
| | 1 | | 1 | |
Pole= |
| |d(AB→, AC→)|= |
| *|−6|=3 |
| | 2 | | 2 | |
ad c)
Promień okręgu opisanego na Δ:
| | abc | |
R= |
| , gdzie a, b, c − boki Δ, P − pole Δ |
| | 4P | |
| | √2*2√5*3√2 | | 2√5*3*2 | | 12√5 | |
R= |
| = |
| = |
| =√5 |
| | 4*3 | | 12 | | 12 | |
P
koła=πR
2=5π