planimetria
Myślę, że tak...: Pomocy
!
Wykaż, że jeśli miedzy kątami α, β, γ trójkąta zachodzi związek cosα=u{1−cosγ}{2cosβ) to
trójkąt jest równoramienny.
Próbuję za pomocą tw. sin/cos i nic...
15 kwi 22:27
Myślę, że tak...: tam miało byś cosα=1−cosγ2cosβ
15 kwi 22:28
Myślę, że tak...: pomoże ktoś?
15 kwi 22:42
Basia:
w trójkącie γ = 180 − (α+β) ⇒ cosγ = −cos(α+β) = −[ cosα*cosβ − sinα*sinβ]
czyli masz
| | 1+cosα*cosβ−sinα*sinβ | |
cosα = |
| |
| | 2cosβ | |
2cosα*cosβ = 1+cosα*cosβ−sinα*sinβ
1 − cosα*cosβ−sinα*sinβ = 0
sin
2α+cos2
α− cosα*cosβ−sinα*sinβ = 0
cosα(cosα−cosβ) + sinα(sinα−sinβ) = 0
| | α+β | | α−β | | α+β | | α−β | |
cosα*(−2sin |
| *sin |
| ) + sinα*2cos |
| *sin |
| = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α−β | | α+β | | α+β | |
2sin |
| *[ sinα*cos |
| − sin |
| *cosα ] = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α−β | | α+β | |
2sin |
| *sin[α− |
| ] = 0 |
| | 2 | | 2 | |
α−β=0
α=β
15 kwi 22:54
Myślę, że tak...: Suma długości dwóch boków trójkąta wynosi 24, a miara kąta wewnętrznego zawartego między nimi
π3. Wyznacz najmniejszą wartość obwodu tego trójkąta.
Jeszcze tutaj jakaś mala podpowiedź by się przydała
15 kwi 23:07
Myślę, że tak...: up
15 kwi 23:19
Aga1.: | | π | |
a,24−a−−−długości boków między którymi jest kąt |
| |
| | 3 | |
c−−długość trzeciego boku
Z tw. cosinusów
| | 1 | |
c2=a2+(24−a2)−2a(24−a)* |
| |
| | 2 | |
Doprowadź do najprostszej postaci , najmniejsza wartość jest w wierzchołku
15 kwi 23:27
Myślę, że tak...: to dobry pomysł miałem tylko wykonanie do ... zrobiłem to samo tylko nie potrzebnie dorzuciłem
jeszcze 2 niewiadome

Dzięki Wam wielkie za pomoc
15 kwi 23:39