Wykres funkcji
mala: f(− 2)= − 4
f(x) = ax + b
Jak można z tego obliczyć miejsca zerowe?
rozumiem to jako
f(x)= y
x = − 2
y = − 4
proszę o pomoc
15 kwi 22:26
picia: wg mnie nie da sie tego zrobic.wiadomo tylko ze dla argumentu −2 funkcja przyjmuje wartosc
−4.czegos tu brakuje.
15 kwi 22:31
picia: chyba ze przyjmiesz ze dla −1 to −3 dla 0 to −2 itd. ale to bezsensu.
15 kwi 22:33
Mila: −4=a*(−2)+b⇔b=2a−4
y=ax+2a−4
ax+2a−4=0
ax=−2a+4
Powinno być więcej danych aby wyznaczyc konkretny wzór.
15 kwi 22:33
mala: Mnie też.
15 kwi 22:35
mala: Dziękuje.
15 kwi 22:37
picia: za co?
15 kwi 22:41