walec
Ja...: Przekrój osiowy walca jest prostokątem, którego bok odpowiadający wysokości walca jest trzy
razy większy od drugiego boku prostokąta. Pole przekroju osiowego jest równe 75.
a) oblicz objętość tego walca
b) wyznacz stosunek objętości walca do objętości kuli, której promień jest równy promieniowi
podstawy walca.
błagam o pomoc...
15 kwi 22:07
ewa: h=3x
2r=x
x*3x=75
x2=25
x=5
a) r=2,5 h=15 V=πr2*h =π(2,5)2*15=...
15 kwi 22:12
ewa: | | 4 | | 4 | |
b) Vk = obj. kuli Vk= |
| πr3= |
| π*(2,5)3 |
| | 3 | | 3 | |
| V | | π(2,5)2*15 | | 15 | | 9 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| Vk | | | | | | 2 | |
15 kwi 22:17