Geomtria analityczna.
Piotrek: Trójkąt o wierzchołkach A(6,0); B(0,y); C(0,0) jest prostokątny. Oblicz y, jeżeli promień
okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy 2.
15 kwi 22:07
Piotrek: pomoże ktoś?
15 kwi 22:25
Mila: |y|=8
y=8 lub y=−8
B(0,8) lub B(0,−8)
15 kwi 22:46
Piotrek: a obliczenia ?
16 kwi 05:23
Mila: Narysuj układ wsp. i okrąg o promieniu 2 styczny do obu osi. Naszkicuj przeciwprostokątną.
Punkty styczności są równo oddalone od wierzchołków kątów.
(e+2)2+62=(4+e)2 oblicz.
e− odległość punktu A od punktu styczności na osi OY
y=e+6
jeśli to Ci nie pomoże, to narysuję.
16 kwi 13:36