zadanie
Kasia: Dla mistrzów 
Wykaż, że dla dowolnego kąta ostrego α wartość wyrażenia
| | √1−cos2α | | 1+√1−sin2α | |
sinα * ( |
| + |
| )
|
| | 1+cosα | | sinα | |
jest liczbą naturalną.
15 kwi 21:44
Basia: raczej dla gimnazjalistów
| | sinx*√sin2x + (1+cosx)(1+√cos2x) | |
sinx* |
| = |
| | (1+cosx)*sinx | |
| sinx*sinx+(1+cosx)(1+cosx) | |
| = |
| 1+cosx | |
| sin2x+1+cosx+cosx+cos2x | |
| = |
| 1+cosx | |
| 2+2cosx | | 2(1+cosx) | |
| = |
| = 2 |
| 1+cosx | | 1+cosx | |
15 kwi 21:50
Mila: | | sinα | | 1+cosα | |
=sinα*( |
| + |
| )= |
| | 1+cosα | | sinα | |
| | sin2α+1+2cosα+cos2α | |
=sinα* |
| =2 |
| | sinα*(1+cosα) | |
15 kwi 21:50
ewa:
| | sinα | | 1+cosα | | sin2α+(1+cos2α)2 | |
= sinα*( |
| + |
| )=sinα* |
| = |
| | 1+cosα | | sinα | | (1+cosα)sinα | |
| | sin2α+1+2cosα+cos2α | | 2+2cosα | | 2(1+cosα) | |
= |
| = |
| = |
| =2 |
| | 1+cosα | | 1+cosα | | 1+cosα | |
15 kwi 21:52
Kasia: rozumiem! jesteście świetne!

dziękuję!
skoro dla Was to bułka z masłem to pomożecie mi jeszcze z jednym? naprawdę nie mam pomysłu na
to zadanie.
Wykaż, że jeśli a∊R, b∊R oraz a>b i a+2b<0, to a(a+b)<2b
2
bardzo proszę.
15 kwi 21:57
Kasia: ponawiam
15 kwi 22:03
Kasia: nikt nie umie to zrobic?
15 kwi 22:10
Kasia: haloooo
15 kwi 22:27
Basia:
a skąd ten wniosek: a+2b<0 ⇒ a−2b<0 ?
a=0 b= −1
a>b (prawda) a+2b = −2 < 0 (prawda)
natomiast a−2b = 0−2*(−1) = 2 >0
i w ogóle po co Ci to ? przecież mnożysz (a−b)(a+2b)
chyba jesteś zmęczona
Eto
15 kwi 22:39
Basia:
a>b i a+2b<0 ⇒ a−b>0 i a+2b<0 ⇒ (a−b)(a+2b) < 0 ⇔
a
2+2ab−ab−2b
2<0 ⇔ a
2+ab<2b
2 ⇔ a(a+b) < 2b
2
tak miało być i o to
Ecie chodziło
15 kwi 22:41
Eta:
To nie zmęczenie

Wyraźnie źle spojrzałam

jasne jak słońce a+2b<0 ( tak zostaje
i dalej (a−b)(a+2b) <0 ⇒ a
2+ab −2b
2<0 ⇒a(a+b)<2b
2
15 kwi 22:44
Vizer: Hmm, a jakby sie trzymać formalizmu to chyba wszystkie powyższe rozwiązania do zad.1 powinny
uwzględniać wartość bezwzględną przy wychodzeniu z √sin2x i √cos2x
15 kwi 22:46
Mila: Otóż Vizer dla kąta ostrego nie trzeba.
15 kwi 22:49
Vizer: Fakt nie doczytałem

Nie było pytania
15 kwi 22:50
Eta:
Napisane "dla dowolnego kąta"
15 kwi 22:50
Mila: Można było napisać założenie :α − kąt ostry.
15 kwi 22:51
Eta:
ostrego
15 kwi 22:51
Basia:
przecież Kasia wyraźnie napisała dowolnego kąta ostrego
15 kwi 22:56
Kasia: Basiu, dziękuję bardzo za rozwiązanie, ale chciałabym jednak zrozumieć skąd co się wzięło, a
nie bezsensownie przepisywać. Czy mogłabyś mi wyjaśnić skąd założenie, że a−b>0 bo tego nie
widzę za bardzo..? i skąd później to : (a−b)(a+2b) < 0, bo naprawdę nie wiem z czego to wynika

następne przekształcenia są już dla mnie jasne.
15 kwi 23:07
Kasia: hm?
15 kwi 23:16
kylo1303: Jako ze Basi moze nie byc, ja ci to wytlumacze:
To sa twoje zalozenia:
1. a>b
2. a+2b<0
Zalozenie 1:
a>b → a−b>0 − czyli wiesz ze to zachodzi
a−b>0 (teraz mnozymy obie strony przez (a+2b)
(a−b)(a+2b)<0 −Mozemy mnozyc przez a+2b gdyz wiemy ze to nie jest rowne 0, co wiecej
nalezy zauwazyc ze trzeba zmienic znak (rowniez na mocy zalozenia 2)
15 kwi 23:19
Aga1.: a>b
b przenosisz na lewą stronę ze zmianą znaku I otrzymujesz
a−b>0, a+2b<0−−podane.
Jak pomnożysz liczbę ujemną przez dodatnią to otrzymasz liczbę ujemną
15 kwi 23:21
Kasia: aaaaa, teraz wszystko rozumiem

!

dziękuję Wam wszystkim bardzo za pomoc i za wspaniałe
wytłumaczenie, jesteście cudowni
15 kwi 23:24