Pole trójkąta i pole koła - analityczna.
amelka: Cześć, mam pytanie.
Jest takie oto zadanko
Dany jest trójkąt o wierzchołkach A = (5,5), B=(−2,4), C=(−1,3). Oblicz stosunek pola trójkąta
ABC do pola koła opisanego na tym trójkącie.
Do prawidłowego rozwiązania doszłam sama, tylko że wymagało to wielu obliczeń. Czy jest może
jakaś własność koła opisanego na trójkącie w układzie współrzędnych, czy wychodzić od mojej
metody − policzenia punktu przecięcia się symetralnych?
Z góry dzięki za pojaśnienie
15 kwi 21:36
MQ: Nie wiem, jak liczyłaś wsp. środka S okręgu.
Ja bym to liczył z własności, że |AS|=|BS|=|CS|=r
15 kwi 21:58
amelka: Policzyłam najpierw równanie prostej AB i potem prostą prostopadłą do niej przechodzącą przez
środek odcinka AB. Podobnie z prostą BC. Punkt przecięcia się tych prostych to środek okręgu
opisanego. Potem policzyłam AS, czyli promień.
Czyli pozostaje mój sposób i sposób kolegi wyżej

Okej.
15 kwi 22:17