geometria analityczna
Gosia: Proszę o pomoc! Dane są 3 wierzchołki równoległoboku ABCD A=(−1,2) B=(5,1) C=(2,5).
Znaleźć współrzędne środka symetrii tego równoległoboku oraz współrzędne punktu D. Obliczyć
jego obwód.
15 kwi 21:22
Mila: Zrób rysunek.
1) Środek symetrii to środek odcinka AC,
2) wektorBC=[2−5,5−1]=[−3,4]
A(−1,2)translacja →D=(−1−3,2+4)=(−4,6)
długości boków oblicz z tw. Pitagorasa
15 kwi 21:34
Gosia: mogłabym prosić o jakieś prostsze wyjaśnienie 2 i 3 etapu, nie mialam na lekcji wektorów i
translacji
15 kwi 21:50
Mila: Masz program rozszerzony czy podstawowy?
15 kwi 21:51
Gosia: podstawowy
15 kwi 22:03
Mila: a)Współrzędne wektora − od współrzędnych końca odejmujemy wsp. początku
wektor AC=[2−(−1),5−2] zapisujemy w nawiasach kwadratowych, to musiałaś mieć , bo przecież
korzystasz z tego przy funkcji kwadratowej.
b) jeśli chcemy przesunąć punkt A(−1,2) o wektor u=[−3,4] to do współrzędnych punktu A
dodajemy współrzędne wektora .
dokładniej zobacz w materiałach z lewej strony u Jakuba.
15 kwi 22:28