Matura rozszerzona 2011 - czerwiec
rumpek: Arkusz maturalny z czerwca 2011 − CKE ROZSZERZENIE Właśnie znalazłem zadania
z czerwca, przygotowane dla tych którzy nie mogli pisać w pierwszym terminie: byli chorzy lub
co innego.
Zadanie 1 (4pkt)
Rozwiąż nierówność |2x − 4| + |x − 5| ≥ 12
Zadanie 2 (5pkt)
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie 2x
2 − (m − 2)x − 3m = 0 ma dwa
różne pierwiastki rzeczywiste x
1, x
2 spełniające warunek: x
12 + x
22 − 2x
1x
2 ≤ 25
Zadanie 3 (5pkt)
Ciąg (a,b,c) jest geometryczny. Ciąg (3a + 3, 2b, c − 12) jest arytmetyczny i suma jego dwóch
pierwszych wyrazów jest równa trzeciemu. Oblicz a,b,c.
Zadanie 4 (4pkt)
Rozwiąż równanie 6sin
2x + 7cosx − 1 = 0, x∊<0, 2π>
Zadanie 5 (4pkt)
Dany jest trójkąt ostrokątny ABC o bokach długości a, b, c, i kątach α, β, γ. Wykaż, że:
| b2 + c2 − a2 | | tgβ | |
| = |
| |
| a2 + c2 − b2 | | tgα | |
Zadanie 6 (3pkt)
Wykaż, że nie istnieje wielomian W(x) stopnia trzeciego o współczynnikach całkowitych , który
spełnia warunki W(2) = 3 i W(−2) = 2
Zadanie 7 (4pkt)
Dany jest trójkąt ostrokątny ABC, w którym |AC| = 5 i |AB| = 8. Pole tego trójkąta jest równe
10
√3. Oblicz promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
Zadanie 8 (5pkt)
Punkty A = (−5,5) i C = (8,6) są przeciwległymi wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD w
którym AB || CD. Prosta o równaniu y = 2x jest osią symetrii tego trapezu. Oblicz współrzędne
wierzchołków B i D oraz pole tego trapezu.
Zadanie 9 (3pkt)
Przekątne trapezu ABCD przecinają się w punkcie P. Prosta równoległa do podstaw trapezu ,
przechodząca przez punkt P, przecina ramiona AD i BC odpowiednio w punktach M i N. Wykaż, że
|MP| = |NP|.
Zadanie 10 (5pkt)
Dany jest kwadrat ABCD o boku równym 2. Na bokach BC i CD wybrano odpowiednio punkty E i F,
różne od wierzchołków kwadratu, takie, że |CE| = |DF| = x. Oblicz wartość x, dla której pole
trójkąta AEF jest najmniejsze i oblicz to pole.
Zadanie 11 (4pkt)
Spośród wszystkich liczb czterocyfrowych o cyfrach ze zbioru {1, 2, 3} losujemy jedną.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że suma wszystkich cyfr
wylosowanej liczby jest równa 7.
Zadanie 12 (4pkt)
W ostrosłupie trójkątnym ABCS o podstawie ABC i wierzchołku S dane są: |AB| = |AC| = |SB| =
|SC| = 9 i |AS| = |BC| = 8. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
************************************************************************************
Jak dla mnie niektóre zadania powtarzają się z Matury 2010 roku

Odnośnie matury podstawowej
z matematyki − to chyba jakieś żarty. Było dokładnie to co w tym roku w marcu. To co wyrabia
to CKE jest niesamowite. Zadania nie są trudne, według mnie bardziej "niestandardowe" były
właśnie w maju. Teraz dali klasyczne. Obstawiamy − które będzie na maturze

?
************************************************************************************
15 kwi 20:57
Ajtek: No trudne nie są, jakbym pomyśłał to może ze 4 zrobię

.
15 kwi 21:02
rumpek:
Najciekawsze wydaje się tylko zadanie 8, reszta klasyka
15 kwi 21:03
Ajtek: Czy ja wiem czy takie ciekawe? Klasyk z prostopadłościami prostych, i odcinkami, ewentualnie
wektory, jak ktoś miał.
15 kwi 21:05
rumpek: Lub

okręgami
15 kwi 21:07
Ajtek: Też można
15 kwi 21:07
Święty: Jak już tak zapoczątkowałeś znajdowanie arkuszy to poszukaj tego z maja 2012

Wiesz, ile osób
byłoby wdzięcznych...
15 kwi 21:09
Ajtek: Dobre
Święty
15 kwi 21:10
rumpek: 
podam w maju
15 kwi 21:10
Ajtek: rumpek byle przed 8 maja
15 kwi 21:11
Aga1.: Ale byłaby afera, ktoś podałby się do dymisji.
15 kwi 21:12
TOmek: masz do tego odpowiedzi bo chetnie sobie zrobie te mature?
15 kwi 21:14
rumpek:
15 kwi 21:14
rumpek: Robimy
15 kwi 21:14
rumpek:
Zadanie 11
− − − − (4 cyfrowa)
Ω = 3 * 3 * 3 * 3 = 3
4 = 81
Zdarzenie sprzyjające:
A = (2, 2, 2, 1) ∨ (3, 2, 1, 1)
1
o (2, 2, 2, 1) = 1 * 4 = 4 możliwości
2
o Wypiszmy dla ułatwienia wszystkie pary:
(1, 1, 2, 3) ; (1, 1, 3, 2) ; (1, 2, 3, 1) ; (1, 3, 2, 1) ; (1, 2, 1, 3); (1, 3, 1, 2);
(3, 2, 1, 1) ; (2, 3, 1, 1) ; (3, 1, 1, 2) ; (2, 1, 1, 3) ; (3, 1, 2, 1); (2, 1, 3, 1);
A = 4 + 12 = 16
Lub można było bez wypisywania: |A| = 4 * 3 * 1 * 1 + 4 * 1 * 1 * 1 = 16
15 kwi 21:15
TOmek: masz do tego odpowiedzi bo chetnie sobie zrobie te mature?
15 kwi 21:15
Ajtek: Róbcie, mi się nie chce

.
15 kwi 21:15
rumpek:
Zadanie 9
Oznaczenia takie jak na rysunku. Wpierw udowodnię, że trójkąty △APD i △BPC mają równe pola.
Nie jest to trudne, bowiem:
| | 1 | |
P△ABC = |
| * |AB| * h, stąd już wynika, że: |
| | 2 | |
P
△ABP + P
△APD = P
△APB + P
△BPC ⇔
P△APD = P△BPC
Wystarczy teraz porównać pola pozostałych trójkątów:
| | 1 | | 1 | |
P△APD = P△AMP + P△PMD = |
| * |MP| * |MA| + |
| * |MP| * |DJ| = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| * |MP| ( |MA| + |DJ| ) = |
| * |MP| * h |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
P△BPC = P△BPN + P△NPC = |
| * |NP| * |CH| + |
| * |NP| * |BF| = |
| | 2 | | 2 | |
Skoro tak jak wykazałem tamte pola są równe, zatem:
| 1 | | 1 | |
| * |MP| * h = |
| * |NP| * h |
| 2 | | 2 | |
|MP| = |NP|
c.n.u.

[można też zrobić z podobieństwa trójkątów]
15 kwi 21:27
rumpek:
Zadanie 7
1
o
10
√3 = 5 * 4 * sinα
10
√3 = 20sinα
α = 60
o (bo kąty ostre same, gdyby nie było informacji trzeba rozpatrywać jeszcze jeden kąt

)
2
o Tw. cosinusów
x
2 = 5
2 + 8
2 − 2 * 8 * 5 * cosα
x
2 = 89 − 40
x
2 = 49, x∊R
+
x = 7
3
o Tw. sinusów
15 kwi 21:33
rumpek:
Zadanie 1
|2x − 4| + |x − 5| ≥ 12
1o x∊(−∞, 2)
−(2x − 4) − (x − 5) ≥ 12
−2x + 4 − x + 5 ≥ 12
−3x ≥ 3
x ≤ −1
x∊(−∞; −1>
2o x∊<2, 5)
(2x − 4) − (x − 5) ≥ 12
2x − 4 − x + 5 ≥ 12
x ≥ 11
∅
3o x∊<5, +∞)
(2x − 4) + (x − 5) ≥ 12
2x − 4 + x − 5 ≥ 12
3x ≥ 21 / : 3
x ≥ 7
x∊<7, +∞)
4o Suma rozwiązań:
x∊(−∞, −1>U<7, +∞)
15 kwi 21:38
Godzio:
rumpek z tego co widzę, to 100% z rozszerzenia to pewniak u Ciebie
15 kwi 21:40
TOmek: zad. 5
NIestety nie zrobie obraza bo mi sie wiesza, ale łatwo jest sobie narysować
c
2=b
2+a
2−2ab*cosβ ⇒ 2ab*cosβ=b
2+a
2−c
2
a
2=c
2+b
2−2cb*cosγ ⇒ 2cb*cosγ =c
2+b
2 − a
2
b
2=c
2+a
2−2ca*cosα ⇒ 2ca*cosα= c
2+a
2−b
2
| | tgβ | | | | sinα | | cosβ | |
przekształcam sobie |
| = |
| = |
| * |
| |
| | tgα | | | | cosα | | sinβ | |
z tw. sinusów
| | sinα*c | |
sinβ*b=sinα*c ⇒sinβ= |
| |
| | b | |
| | sinα | | cosβ | |
podstawiam to do tego: |
| * |
| |
| | cosα | | sinβ | |
| | sinα | | cosβ | |
i to sie równa |
| * |
| z tego mamy |
| | cosα | | | |
| cosβ*b | |
| rozszerzam ułamek o (2a) |
| cosα*c | |
| tgβ | | cosβ*2ba | | b2+a2−c2 | |
| = |
| = |
| |
| tgα | | cosα*2ca | | c2+a2−b2 | |
albo źle przepisałes treść zadania, albo mój dowód jest kijowy
15 kwi 21:45
rumpek:
Zadanie 2
2x
2 − (m − 2)x − 3m = 0
| ⎧ | Δ > 0 | |
| ⎩ | x12 + x22 − 2x1x2 ≤ 25 |
|
1
o Δ > 0
Δ = (m − 2)
2 + 24m = m
2 − 4m + 4 − 24m = m
2 + 20m + 4 > 0
Δ
m = 20 * 20 − 16 = 400 − 16 = 384 ⇒
√Δm =
√384 = 8
√6
| | −20 − 8√6 | |
m1 = |
| = −10 − 4√6 |
| | 2 | |
| | −20 + 8√6 | |
m2 = |
| = 4√6 − 10 |
| | 2 | |
m∊(−∞; −10 − 4√6)U(4√6 −10; +∞)
2
o x
12 + x
22 − 2x
1x
2 ≤ 25
x
12 + x
22 = (x
1 + x
2)
2 − 2x
1x
2
(x1 + x2)2 − 4x1x2 ≤ 25
| | m − 2 | |
( |
| )2 + 2 * 3m ≤ 25 |
| | 2 | |
| m2 − 4m + 4 | |
| + 6m ≤ 25 / * 4 |
| 4 | |
m
2 − 4m + 4 + 24m ≤ 100
m
2 + 20m − 96 ≤ 0
Δ
m = 400 + 384 ⇒ 784 ⇔
√Δm = 28
m∊<−24;4>
3
o Część wspólna:
m∊<−24; −10 − 4√6; 4√6 − 10; 4>
Straszne pierwiastki
15 kwi 21:49
rumpek: 100% nie będzie na bank, robię głupie błędy w obliczeniach
15 kwi 21:50
TOmek: dawaj zadanie 5
15 kwi 21:50
rumpek: Poprawka:
m∊<−24; −10 − 4√6) U (4√6 − 10; 4>
15 kwi 21:51
rumpek: Ok, momencik
15 kwi 21:51
rumpek: Przecież dobrze masz
15 kwi 21:52
rumpek: Aj jednak nie masz dobrze

zaraz obadamy
15 kwi 21:53
rumpek:
Zadanie 5
Tw. cosiunsów:
a
2 = b
2 + c
2 − 2bccosα
b
2 = a
2 + c
2 − 2accosβ
2bccosα = b
2 + c
2 − a
2
2accosβ = a
2 + c
2 − b
2
| | b2 + c2 − a2 | | 2ac | |
= |
| * |
| = |
| | 2bc | | a2 + c2 − b2 | |
| | a(b2 + c2 − a2) | |
= |
| |
| | b(a2 + c2 − b2) | |
*******************************************************************************************
Tw. sinusów:
| | a | | a | |
2R = |
| ⇒ 2Rsinα = a / : 2R ⇔ sinα = |
| |
| | sinα | | 2R | |
| | b | | b | |
2R = |
| ⇒ 2Rsinβ = b / : 2R ⇔ sinβ = |
| |
| | sinβ | | 2R | |
| tgβ | | | | sinβcosα | |
| = |
| = |
| |
| tgα | | | | sinαcosβ | |
*******************************************************************************************
| | sinβ | | | | b | | 2R | | b | |
1o |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | sinα | | | | 2R | | a | | a | |
| | tgβ | | b | | cosα | |
2o |
| = |
| * |
| = |
| | tgα | | a | | cosβ | |
| | b | | a(b2 + c2 − a2) | |
= |
| * |
| = |
| | a | | b(a2 + c2 − b2) | |
| | b2 + c2 − a2 | |
= |
| |
| | a2 + c2 − b2 | |
c.n.u.
15 kwi 22:06
rumpek: Pomyliłeś się w tw. sinusów
15 kwi 22:06
TOmek: ale jakies punkty bym utarał
15 kwi 22:10
rumpek: obstawiam, że koło 3
15 kwi 22:11
TOmek: rumpek jesli jest podane "o bokach długości a, b, c, i kątach α, β, γ." to chyba ma
znaczenie gdzie umiescimy kąty
15 kwi 22:14
kylo1303: Zadanie 6
W(x)=ax
3+bx
2+cx+d, gdzie a,b,c,d∊C
W(2)=8a+4b+2c+d=3
W(−2)=−8a+4b−2c+d=2
+−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8b+2c=5 //:2
4b+c=2,5
| | 1 | |
c= 2−4b + |
| || 2−4b=k, k∊C
|
| | 2 | |
| | 1 | |
c=k + |
| −> z tego wynika ze c nie nalezy do calkowitych |
| | 2 | |
15 kwi 22:16
TOmek: zad.3
w(x)=ax
3+bx
2+cx+d
w(2)=8a+4b+2c+d=3
w(−2)=−8a+4b−2c+d=2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dodaje stronami
4b+2d=6 ⇒ 2b=3−d ⇒ 4b=6−d
podstawiam
8a+6−d+2c+d=3
−8a+6−d−2c+d=2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dodaje stronami
12−2d+2d=6
12≠6
moze byc taki dowod
15 kwi 22:17
TOmek: zad. 6 powinno być (sprawdzie czy jest ok)
15 kwi 22:18
rumpek:
Zadanie 3
| ⎧ | b2 = ac | |
| ⎨ | 4b = (3a + 3) + (c − 12) |
|
| ⎩ | (3a + 3) + 2b = c − 12 | |
| ⎧ | b2 = ac | |
| ⎨ | 4b = 3a + c − 9 |
|
| ⎩ | 3a + 3 + 2b = c − 12 | |
| ⎧ | * b2 = ac | |
| ⎨ | ** b = (3a + c − 9)/4 |
|
| ⎩ | ***3a + 3 + (3a + c − 9)/2 = c − 12 | |
Zajmijmy się teraz ***:
| | 3a + c − 9 | |
3a + 3 + |
| = c − 12 / * 2 |
| | 2 | |
6a + 6 + 3a + c − 9 = 2c − 24
9a −3 + c = 2c − 24
9a + 21 = c
Rozpatrzmy z kolei **:
b = 3a + 3
Pozostało podstawić pod *:
b
2 = ac
(3a + 3)
2 = a(9a + 21)
9a
2 + 18a + 9 = 9a
2 + 21a
18a + 9 = 21a
9 = 3a
a = 3
15 kwi 22:19
TOmek: skopałem te zadanie 6...

15 kwi 22:19
15 kwi 22:22
kylo1303: Tomek − Masz naprawde ciekawe obliczenia, zarowno dodawanie jak i mnozenie
15 kwi 22:23
TOmek: W(x)=ax
3+bx
2+cx+d
W(2)=8a+4b+2c+d=3
w(−2)=−8a+4b−2c+d=2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dodaje stronami
4b+2d=6 ⇒ 2b=3−d ⇒ 4b=6−2d
podstawiam
8a+6−2d+2c+d=3
−8a+6−2d−2c+d=2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dodaje stronami
12−4d+2d=6
−2d=−6
d=3
4b=6−2*d
4b=6−2*3
b=6−6=0 zero jest całkowite?
15 kwi 22:23
rumpek: magia
kylo1303 
ja bym skończył już na: 8b + 2d = 5 ⇔ 2(4b + d) = 5 Wniosek: po
lewej parzysta, po prawej nie. Więc nieprawda
15 kwi 22:23
Eta:
15 kwi 22:24
rumpek:
Dobra zostały 4 zadania, które robicie? A które robić

? Żeby się nie powtarzało.
15 kwi 22:24
TOmek: O OOO loooll...Jak ja nie nawidze pisać na klawie


Musze miec kartke bo tak głupoty sieje !

8a+6−2d+2c+d=3
−8a+6−2d−2c+d=2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dodaje stronami
12−4d+2d=5
−2d=5−12
−2d=7
| | 7 | |
d=− |
| nie należcy do ⊂ ,, pasi  |
| | 2 | |
15 kwi 22:25
Eta:
15 kwi 22:26
TOmek: rumpek, eta jesli jest podane "o bokach długości a, b, c, i kątach α, β, γ." to ma
znacznie gdzie damy kąty
15 kwi 22:26
rumpek: Tak

α przy wierzchołku A, β przy wierzchołku B, γ przy wierzchołku C. Jak nie ma rysunku
15 kwi 22:27
rumpek: No i naturalnie bok b, naprzeciwko wierzchołka B, bok a przeciw wierzchołkowi A i c ...
15 kwi 22:27
TOmek: "naturalnie bok b, naprzeciwko wierzchołka B, bok a przeciw wierzchołkowi A i c"
Pierwszy raz słysze o takim czymś i przez to źle zrobiłem zadanie....
15 kwi 22:30
rumpek:
Zadanie 4
6sin
2x + 7cosx − 1 = 0, .... x∊<0, 2π>
6(1 − cos
2x) + 7cosx − 1 = 0
6 − 6cos
2x + 7cosx − 1 = 0
−6cos
2x + 7cosx + 5 = 0
t = cosx, t∊<−1,1>
−6t
2 + 7t + 5 = 0
Δ
t = 49 + 120 = 169 ⇒
√Δ = 13
| | −7 − 13 | | −20 | | 5 | |
t1 = |
| = |
| = |
| ∊ Z |
| | −12 | | −12 | | 3 | |
| | −7 + 13 | | 6 | | 1 | |
t2 = |
| = |
| = − |
| |
| | −12 | | −12 | | 2 | |
15 kwi 22:33
kylo1303: Napisz rumpek ktore teraz zrobisz to ja tez jakies moge wziac.
15 kwi 22:36
rumpek: ok, za 5 minut zacznę robić zadanie 8

tylko sobie coś do picia zrobię
15 kwi 22:38
kylo1303: Okej, to ja sprobuje zadanie 10
15 kwi 22:41
Godzio: TOmek, na maturze prawdziwej wszystko będzie dokładnie określone, nie bój się
15 kwi 22:48
kylo1303:

Pole AEF ma byc najmniejsze, wiec suma pól pozostalych trojkatow ma byc najwieksza.
| | 1 | | 2x−x2 | |
PCEF= |
| *x*(2−x)= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
| | 2x−x2 | | 2x−x2 | | 1 | |
f(x)=PCEF+PADF+PABE= |
| +x+2−x= |
| +2=− |
| x2+x+2
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
f(x) jest najwieksze w wierzcholku
f(1)=2,5
Dla x=1 Pole ΔAEF jest najmniejsze.
15 kwi 22:52
Eta:
Dokończenie .......... wyznacz to pole
15 kwi 22:53
Godzio:
Ja chce do LO

Już mam dość, przez 3 tygodnie codziennie po kilka h spędzam przed książkami
...
15 kwi 22:56
kylo1303: Ach, oczywiscie ze tak. Moj blad, nie chcialo mi sie popatrzec do tresci zadania (za wysoko) xD
Trzeba oczywiscie odjac od pola calosci pole tego co policzylem czyli:
4−2,5=1,5
Odp. Dla x=1 i wtedy P=1,5
15 kwi 22:57
ZKS:
Ja niestety z jednego powodu bym nie wrócił do LO (język
POLSKI).
15 kwi 22:58
Godzio:
Ja nawet to bym przeżył

Nie mam życia przez tą matmę
15 kwi 22:58
think: Godziunia, ale jak wytrzymasz, to już za parę lat wrócisz do LO na znacząco długi okres
swojego życia, więc nic nie smutaj, jeszcze będziesz tego żałował
15 kwi 22:59
kylo1303: Moze wybrales zly kierunek? Ewentualnie za bardzo wymagajacy. Ostatecznie mozna bylo skonczyc
edukacje w liceum (badz gimnazjum) i zajac sie kopaniem dolow
15 kwi 23:00
Godzio:
O ile się utrzymam ... jest taki natłok tego wszystkiego, że naprawdę ciężko się utrzymać,
nawet mi ... Już widzę jak będą wyglądać moje wakacje z książką
15 kwi 23:00
TOmek: kylo1303: to samo mi wyszło
15 kwi 23:01
Eta:
Echhh
Godzio 
........

15 kwi 23:01
Godzio:
kylo prócz matmy to nic więcej nie dało by mi satysfakcji, po prostu mnóstwo roboty jest,
zdecydowanie za dużo
15 kwi 23:01
TOmek: Godzio UWroc czy PWr?
15 kwi 23:02
ZKS:
Dasz radę i pamiętaj co za dużo to nie zdrowo więc nie możesz się uczyć za wiele.
15 kwi 23:02
Godzio: PWr

@ZKS, chciałem dociągnąć średnią do stypendium, ale póki co to ona systematycznie maleje
15 kwi 23:03
think: poradzisz sobie Godzio

my w Ciebie wierzymy, zresztą najgorszy jest pierwszy rok i ostatni a
reszta to czysta przyjemność
15 kwi 23:03
TOmek: A co dokładnie jeśli mozna wiedziec ?: D
15 kwi 23:04
Godzio:
Na pewno

? Topologia, Teoria miary, −− to są co raz łatwiejsze przedmioty

?
15 kwi 23:04
Godzio:
No
TOmek matmę, a co innego mogę studiować
15 kwi 23:05
TOmek: Myślałem ,ze coś ala fiza/majma np: kierunek elektrotechnika,tam podobno we wzorach fizycznych
są całki
15 kwi 23:07
Basiek: Rzuciłam okiem... i myślę, ze ja swoją edukację na LO chcę zakończyć.

Miłego wieczoru
15 kwi 23:09
ZKS:
Spokojnie będziesz miał średnią na stypendium.
15 kwi 23:10
kylo1303: Mam takie pytanko, jako ze jestem raczej laikiem w sprawach komputerowych (a jest to raczej
prosta sprawa): czy nie posiadajac danych naprawczych moge naprawic rar−a ?
15 kwi 23:11
Mila: Godzio tylko cierpliwość i wytrwałość.
Ja zwątpiłam, gdy wykładowca określił liczbę jako przekrój Dedekinda, którego nie mogłam sobie
wyobrazić. Inny kazał dowodzić, że jedynka jest większa od zera, jeszcze inny dał na kolokwium
wszystkie twierdzenia fałszywe.
Straszą, a potem nie jest źle, studia na matematyce to najpiękniejszy okres życia.
Z 200 osób przyjętych skończyło nas 60.
15 kwi 23:11
Godzio:
No u nas jest fajniej, ze 150 przyjętych 60 już zostało
15 kwi 23:12
Mila: Też pięknie, pewnie załamali się. Ja sama chciałam zrezygnować, ale mama poradziła, "to może
niech cię wyrzucą" i zostałam .
15 kwi 23:15
15 kwi 23:15
Godzio:
Mnie już nie raz przeszło przez myśl zrezygnowanie, ale staram się wyrobić w sobie pracowitość
i powoli mi to wychodzi, trochę za późno się obudziłem, ale nic straconego
15 kwi 23:16
TOmek: Tak sobie myśle jak Sam Godzio ma chwile zrezygnowania na Pwr, a ja tam chce iść... to mi sie
az gorąco robi.
15 kwi 23:19
Godzio: A na co chcesz iść ? Nie każdy kierunek jest hardcorowy
15 kwi 23:20
15 kwi 23:21
TOmek: elektrotechnika/Energetyka
15 kwi 23:21
rumpek: Ale offtopic
15 kwi 23:25
rumpek:

1
o Szukam prostej AB przechodzącej przez punkt A i prostopadłej do y = 2x
| | 1 | |
y = ax + b ⇒ y= − |
| x + b |
| | 2 | |
| | 5 | | 10 | | 5 | | 5 | |
5 = |
| + b ⇒ b = |
| − |
| ⇒ b = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 5 | |
Zatem prosta AB ma postać: y = − |
| x + |
| |
| | 2 | | 2 | |
2
o Szukam prostej CD przechodzącej przez punkt C i prostopadłej do y = 2x
| | 1 | |
y = ax + b ⇒ y= − |
| x + b |
| | 2 | |
6 = −4 + b ⇒ b = 10
| | 1 | |
Zatem prosta CD ma postać: y = − |
| x + 10 |
| | 2 | |
3
o Szukam punktu F.
| ⎧ | y = 2x | |
| ⎩ | y = (−1/2x) + 5/2 |
|
4x = −x + 5
5x = 5 ⇒
F(1, 2)
4
o Szukam punktu E.
| ⎧ | y = 2x | |
| ⎩ | y = (−1/2x) + 10 |
|
4x = −x + 20
5x = 20 ⇒
E(4, 8)
***********************
/////// UWAGA ///////
***********************
W tym momencie można użyć wektorów, bądź |AF| = |FB|, jednak użyje innej metody

***********************
a)
| | x1 + x2 | | y1 + y2 | |
SAB = ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | −5 + x2 | | 5 + y2 | |
(1,2) = ( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
x
2 = 7
y
2 = −1
B(7, −1)
| | x1 + x2 | | y1 + y2 | |
b) SCD = ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 8 + x2 | | 6 + y2 | |
(4, 8) = ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
x
2 = 0
y
2 = 10
D(0, 10)
Pozostało policzyć pole:
|AB| =
√(7 + 5)2 + (−1 − 5)2 =
√144 + 36 =
√180 = 6
√5
|CD| =
√(8 − 0)2 + (6 − 0)2 =
√64 + 16 =
√80 = 4
√5
Teraz pozostało h − jest to odległość punktu C od prostej AB
| | 1 | | 5 | |
AB [ |
| x + y − |
| = 0] i C = (8, 6) |
| | 2 | | 2 | |
| | 4√5 + 6√5 | |
P(tr) = |
| * 3√5 = 5√5 * 3√5 = 15 * 5 = 75 [j2] |
| | 2 | |
ufff

2 raz sprawdzałem obliczenia przez te ułamki
15 kwi 23:25
rumpek: Dobra zostało ostanie
15 kwi 23:32
Godzio: Tomek to tam jest lajcik
15 kwi 23:37
TOmek: uffff ,,mam nadzieje
15 kwi 23:43
TOmek: chyba ,ze to był sarkazm, ale wole sobie wmówic ,ze nie
15 kwi 23:45
Eta:
h= |EF|= ..... =3√5
15 kwi 23:46
rumpek:
Zadanie 12
1
o
P
p − trójkąt równoramienny, bo |AB| = |AC| = 9
h
2 + 4
2 = 9
2
h
2 + 16 = 81
h
2 = 65, h∊R
+
h =
√65
P
p = 4 *
√65
2
o Szukam wysokości
Rozpatrzmy trójkąt △BSC, jest on równoramienny więc obliczyć długość |SE| nie jest problem

Dokładnie taka sama jak w podstawie, zatem trójkąty są przystające.
* 8
2 = H
2 + x
2
** (
√65 − x)
2 + H
2 =
√65)
2
* H
2 = 64 − x
2
** 65 − 2
√65x + x
2 + 64 − x
2 = 65
| | 32√65 | |
** −2√65x = −64 ⇔ x = |
| |
| | 65 | |
Zatem wysokość ostrosłupa to:
| | 1024 * 65 | | 270400 | |
H2 = 64 − ( |
| ) = |
| − U{66560} = |
| | 4225 | | 4225 | |
| | 203840 | | 3136 | |
= |
| = |
| , H∊R+ |
| | 4225 | | 65 | |
3
o Pozostała objętość:
| | 1 | | 56 | | 224 | | 2 | |
V = |
| * 4 * √65 |
| = |
| = 74 |
| [j3] |
| | 3 | | √65 | | 3 | | 3 | |
ufff
15 kwi 23:46
rumpek:
15 kwi 23:46
kylo1303: Takie troche gowniane liczby
15 kwi 23:50
Godzio:
Żeś się napracował
15 kwi 23:50
rumpek: niestety

żeby takich na właściwej nie było
15 kwi 23:51
kylo1303: No wlasnie. Najgorsze w takich liczbach jest to ze nie masz pewnosci czy sie nie pomyliles.
Czasami wystarczy zly znak, nie dodasz jedynki czy cokolwiek i potem wez szukaj bledu...
Pozostaje miec nadzieje ze takich zadan nie dadza.
15 kwi 23:53
rumpek:
Najgorzej było z analityczną

tymi ułamkami
15 kwi 23:54
kylo1303: Taaa, dlatego ja sie nie zabieralem za pisanie rozwiazania na forum. Zbyt duzo roboty. Takie
pytanie do maturzystow: chodzicie jeszcze do szkoly? I nie chodzi mi czy macie lekcje bo kazdy
ma, chodzi mi o wasze indywidualne podejscie.
15 kwi 23:58
rumpek:
Nie chodzę do szkoły, w czwartek rada. Na lekcjach nic nie powtarzamy − na matematyce tylko
arkusze do robienia, polski coś tam z "Tanga" Mrożka. Więc wychodzę z założenia, że wolę
pracować w domu bo więcej powtórzę niż na bardzo luźnych lekcjach. Po prostu się nie opłaca
chodzić do szkoły już
16 kwi 00:00
kylo1303: Czyli nie jestem jedyny. Chociaz u mnei to roznie bywa z tym "przygotowywaniem w domu". Czasami
pojde na lekcje i zrobie tam wiecej niz w domu, gdzie wstane po 12, do tego majac dostep do
komputera, telewizora i lodowki− czas na zadania jest bardzo ograniczony. Wiesz moze do kiedy
mozna zmieniac bibliografie?
16 kwi 00:07
rumpek: Można zmieniać? Ja już nie mogę miałem oddać ostateczną do 02 kwietnia

to była tragiczna
data
16 kwi 00:13
Basiek: <wtrąca się>
U mnie do środy
16 kwi 00:13
rumpek:

Tak za pamięci
* w czerwcu była "Nie−Boska Komedia"
* w sierpniu była "Lalka"
co obstawiacie teraz w maju z polskiego?
16 kwi 00:15
Basiek: Dziady
16 kwi 00:15
rumpek: mogą być

ostatnio czytałem streszczenie. Ale były 2 lata temu − nie będzie
16 kwi 00:17
kylo1303: Tzn oddac trzeba bylo jzu wczesniej, ale zmieniac podobno mozna do jakiegos terminu. A ja
nawciskalem na sile do literatury przedmiotu, a potem slucham od nauczycielki "nie powinno sie
wstawiac opracowan z ktorych sie nie korzystalo"... I musze wyrzucic 2 rzeczy.
A tak zebyscie sie nie nudzili to wrzuce zadanka, ktore juz dawalem ale nikt nie dal poki co
odpowiedzi:
1. Jakie trzy parami różna liczby całkowite względnie pierwsze mogą być pierwszymi trzema
wyrazami
ciągu arytmetycznego i jednocześnie (w innym porzadku) pierwszymi trzema wyrazami ciagu
geometrycznego.
2. x(y+z)=1
y(x+z)=1
z(y+x)=p
Przedyskutuj liczbe rozwiazan w zaleznosci od parametru p.
3.f(x)=x
2−4|x−1|−p
Znajdz p, dla ktorych funkcja f(x)=1 ma dokladnie 3 różne rozwiazania.
Zadania z konkursu, jakies tam wyniki mialem ale drugi raz robic mi sie nie chce

Moze ktos
sie pokusi
16 kwi 00:17
Eta:
No to......... dwa w jednym → "Boska Lalka "
16 kwi 00:17
rumpek:
16 kwi 00:17
Eta:
16 kwi 00:18
rumpek: Osobiście obstawiam Szymborską i Przedwiośnie lub Pan Tadeusz lub Chłopi lub Zbrodnia i Kara.
Na pewno w coś trafię
16 kwi 00:19
Basiek: Dziady mnie prześladują. Z moim szczęściem, będą.

Jutro mam spr. z całej młodej polski. Co ja robię?...
Co do karty prezentacji− dziś mi nauczycielka poprawiła i odesłała mailem. W każdej szkole
sprawa tych kart jest dość.... indywidualna. Nauczyciele się zwyczajnie tym wymieniają, tu
sobie ustalą "jeszcze kilka dni" itd. No i ... da się.
Btw. wydaje mi się, że zawsze można udać się do sekretariatu i tam "drogą bardziej oficjalną"
to poprawić. Przynajmniej jeśli jeszcze "nie poszły w świat"
16 kwi 00:19
rumpek: U mnie "poszły w świat" przed świętami

Dlatego już napisałem cały wstęp −
dokładnie 198 słów
16 kwi 00:21
Basiek: Ech. Wow. Miałeś mi dać znać! Teraz też muszę zacząć... pisać
16 kwi 00:22
rumpek: Spokojnie

nie określiłem kiedy skończę
16 kwi 00:22
Basiek: Ja ostatnio (od tygodnia) nic nie robię, bo odczuwam jakieś takie... koszmarne zniechęcenie. A
dziś zapisałam się na konkurs i stwierdziłam, że maturę ... olewam, bo nie mam ochoty.

Ale pracę napiszę...
16 kwi 00:24
rumpek: Basiek ty w ogóle chodzisz jeszcze do szkoły

?
16 kwi 00:26
Basiek: Oczywiście.
Jutro spr. z matematyki + spr. z polskiego z całej Młodej Polski+ Tango
16 kwi 00:27
rumpek: Sprawdzian? Do jakiej szkoły ty chodzisz ja się pytam

Czy ci nauczyciele nie mają
ciekawszych zajęć

No chyba, że jesteś 2 klasie
16 kwi 00:28
Basiek: Nie, uwierz mi, że nie mają ciekawszych zajęć.
Sama się zastanawiam, dlaczego
a) chodzę do takiej szkoły (chyba była najbliżej)
b) ja jeszcze do niej chodzę
c) nie mam wystawionych ocen jeszcze?!
d) nikt nie przygotowuje mnie do matury.
Błądzę w ciemności.
16 kwi 00:29
rumpek: my Ciebie przygotowujemy
16 kwi 00:31
Basiek: 
A tak serio.... naprawdę już sobie tę maturę 2013 planuję.

Co do matematyki... jutro sprawdzian (kolejny), a ja po prostu NIC nie umiem

Chyba pójdę się
nauczyć
16 kwi 00:34
Godzio:
Pisz przez komórkę na forum, ktoś Ci go rozwiąże
16 kwi 00:34
rumpek: Z czego

?
16 kwi 00:34
rumpek: Ostrosłupy?
16 kwi 00:36
Basiek: Hahaha <3

Uwielbiam Was.
Optymalizacja w stereometrii. Zadania najpewniej będą z bryły wpisanej w inną bryłę. Coś na
podstawie Kiełbasy

Pół klasy ocena łamana, ale oczywiście ja musiałam z tego w piątek 13−tego odpowiadać.
16 kwi 00:37
rumpek: Chorą masz nauczycielkę

już wolne być powinno

W zasadzie i tak nie będę chodził
przez cały tydzień

będę miał czas na zrobienie ciekawszych dowodów
16 kwi 00:39
Basiek: Nawet nie chcę już o niej źle mówić.

Wszyscy chcą ją przez okno wyrzucić lub coś w tym
stylu. Z 5/6 osób ma zagrożenie z matmy. Zamiast im to popoprawiać, czy coś...., to w sumie
nie wiem, co ona robi. Pyta innych, sprawdzianów robi masę, maturę naszą olała, bo
stwierdziła, ze to nasz problem...
16 kwi 00:42
rumpek: Proste − Nie miała dzieciństwa
16 kwi 00:43
16 kwi 00:44
rumpek: A co masz taki temat? "Wiedźmy w polskiej literaturze."

?
16 kwi 00:45
Basiek: Temat: Przedstaw funkcjonowanie motywu dziecka w literaturze i malarstwie.
TEZA: Wizerunek dziecka w sztuce jest różnie prezentowany
a)potwiedzenie archetypu dziecka w sztuce:
b)DEMITOLOGIZACJA dzieciństwa i dziecka w tekstach literackich:
Pasowałaby do b.
16 kwi 00:47
rumpek: 
a jak tam
Basiek robisz jakieś dowody z matmy

?
16 kwi 00:49
Basiek: rumpek melduję Ci, ze od tygodnia nie zrobiłam NIC. Z niczego. Mam fazę wyparcia. A ja
nigdy nie robię nic na pół gwizdka. Stwierdziłam, ze matura mnie nie dotyczy.
16 kwi 00:49
rumpek:

spokojnie − dasz stówkę na tacę

i maturkę się załatwi
16 kwi 00:50
Basiek: No raczej nie.

Ja to w tym roku do Częstochowy poszłam na nogach o cud prosić

Ale nie wyszło...
16 kwi 00:51
rumpek: 
zdasz

Pomyśl sobie, że taka twoja Pani od matmy zdała

to ty też zdasz
16 kwi 00:52
Basiek: Ona miała legendarnego nauczyciela od matmy
Wkogośtam. No i jest po biolchemie. Ale
naprawdę wszyscy się głowimy, jak ona to zdała

"Eeeeee.... gdzie? Co? Aaaa, tu. No nie wiem, musiałabym to sprawdzić. <szybka zmiana tematu>"
16 kwi 00:54
rumpek:

ja tak mam na fiz

podchodzi do tablicy i mówi "jeden plus jeden, zgadza się;siadaj"

1
zadanie na całą lekcję
16 kwi 00:56
Basiek: To wiesz, co to znaczy. Jesteśmy jej pierwszym rozszerzeniem. Więc ... eksperyment się nie
powiódł

A z fizyki to gościu jest genialny. Nie dość, ze wszystko wie, coś tam całkuje, tu pochodna,
tam do potęgi kappa

... Fajna sprawa. Szkoda, że nie jestem zainteresowana fizyką
16 kwi 00:58
rumpek: spokojnie

wszystko z czasem
16 kwi 00:59
rumpek:
Ooo

"Killer" leci w telewizji

To będę leciał

Przyjdę tak jeszcze koło 2

Powodzenia jutro na sprawdzianie
16 kwi 00:59
Basiek: Jak się na niego wybiorę...
Dobranoc
Nocny Marku
16 kwi 01:00
max: rumpek lub ktoś mógłby zrobić zadanie 9 tym sposobem z podobieństwa trójkątów?
16 kwi 14:23