?
anulka: Pomożecie, bo się chłopak z tym męczy cały dzień
Trójkąt równoramienny o obwodzie 12 obraca się wokół swojej osi symetrii. Oblicz dla jakich
długości boków trójkąta otrzymamy stożek, w którym różnica między polem powierzchni bocznej, a
polem podstawy jest największa. Oblicz objętość tego stożka. Wychodzi mi ciągle albo r=0 albo
l=0
15 kwi 20:49
Mila: a−dł. podstawy
b− dł. ramienia
a+2b=12
a=12−2b
r=6−b ⋀ 6−b>0
l=b
Pb=πrl=π*(6−b)*b
Pp=πr2=π*(6−b)2
g(b)= π*(6−b)*b−π*(6−b)2 różnica powierzchni
g(b)=π*[6b−b2−(36−12b+b2)]
dokończ, oblicz pierwszą wsp.wierzchołka paraboli.
15 kwi 21:13