k
Eliza15: HELPOblicz pole całkowite i objetosc stozka jezeli jego twoarzaca ma 8 a kąt rozwarcia
stożka ma
60 stopni
15 kwi 20:42
Aga1.: Gdy kąt rozwarcia stożka jest równy 60
0 to trójkąt jest równoboczny.
| | l√3 | |
Wtedy l=8, r=4, h= |
| =4√3 |
| | 2 | |
15 kwi 20:45
Beti:

l=8, α=60
o −−> β=30
o
Trójkąt o bokach l, 2r jest równoboczny, więc l = 2r = 8, czyli
r = 4
| | l√3 | |
h = |
| −−> jako wysokość trójkąta równobocznego o boku l
|
| | 2 | |
teraz wystarczy podstawić do wzorów:
P
C = πr
2 + πrl = ...
15 kwi 20:50