matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
agags92:
oblicz wyraz pierwszy ciagu geometrycznego w ktorym a5=−5 a2=125
15 kwi 20:39
M:
8 lut 10:14
Bo_ra:
a
2
=125 a
5
=−5
a
5
q
3
=
a
2
−5
q
3
=
125
−5
3
√
−5
3
√
−5
q=
3
√
=
=
125
3
√
125
5
a
1
*q=a
2
a
2
a
1
=
q
5
a
1
=125*
3
√
−5
625
a
1
=
3
√
−5
625
3
√
−5
2
a
1
=
=125
3
√
−5
2
5
8 lut 10:51