logarytmy
log: Wyznacz liczbę x, wiedząc że log2(x−1)=−3
15 kwi 20:18
asdf: 2
−3 = x − 1
spr:
L = P
15 kwi 20:21
Ajtek: asdf zapomniałeś o dziedzinie

.
15 kwi 20:28
asdf: Nom, ja coś za logarytmatmi nie przepadam, a dziedzina będzie tak wyglądała?
założenie: a > 0 a ≠ 1
b = R+
x − 1 > 0
x > 1
15 kwi 20:32
Ajtek: Tak.
Tutaj nie musiałeś pisać o podstawie, gdyż widzimy, że 2 spełnia warunki logarytmu.
Natomias b>0, Twój zapis mi się nie podoba, jeżeli już to w ten sposób b∊R
+ i też nie jestem
przekonany

.
15 kwi 20:38
asdf: im człowiek się bardziej nad czymś zastanawia to coraz bardziej się gubi
15 kwi 20:43