równanie prostej
Ania: Prosta równoległa do prostej y= −2x + 3 i przechodząca przez punkt P = (1,2) ma równanie:
a) y= −2x + 5
b) y=2x
c) y= −2x + 4
d) y= 1/2 x + 1 i 1/2
pomocy...
15 kwi 20:05
Ania: pomoże mi ktoś?
15 kwi 20:30
Hania: jasne zaraz pomogę
15 kwi 20:36
Ania: będę na prawdę bardzo wdzięczna, bo okropnie się czuję i nie myślę, a muszę to zrobić na
jutro...
:c
15 kwi 20:37
Hania: prosta równoległa
więc a
2 = a
1 = −2
y=−2x+b − podstawiamy x=1 i y=2 (punkt P)
2=−2*1+b
2=b−2
b=4
odp. y= −2x + 4
15 kwi 20:39
Ania: Dziękuję ślicznie!
15 kwi 20:49