matematykaszkolna.pl
PROblem TOmek: Eta, rumpek i inni mądrzy −> sprawa do wyjasnienia Dane jest równanie (2m + 1)x2 − (m + 3)x + 2m + 1 = 0 z niewiadomą x . Wyznacz te wartości parametru m , dla których suma odwrotności różnych pierwiastków danego równania jest większa od 1. −−−−−−−−−−− więc Δ>0 a w kluczu jest ,ze Δ≥0 tu jest klucz do tego zadania http://pdf.zadania.info/74406.pdf Potrafi ktoś to wytlumaczyć?
15 kwi 19:56
Aga1.: Jeśli w treści jest różnych to Δ>0
15 kwi 19:58
TOmek: tez tak myśle ale w kluczu jest inaczej a jest to matura z OKE POZNAń.
15 kwi 20:01
rumpek: Zadania info emotka OKE − error zauważ, że nie może być Δ ≥ 0
 1 1 
Według odpowiedzi m∊(−

;

>
 2 3 
 1 
Podstawmy teraz pod równanie m =

3 
 1 1 2 
(2 *

+ 1)x2 − (

+ 3)x +

+ 1 = 0
 3 3 3 
5 10 5 

x2

x +

= 0 / * 3
3 3 3 
5x2 − 10x + 5 = 0 / : 5 x2 − 2x + 1 = 0 (x − 1)2 = 0 Widać teraz, że suma odwrotności pierwiastków NIE JEST WIĘKSZA OD 1 1 > 1 ? (WTF) − według OKE 1 ≥ 1 ? (OK) Nie ma to jak schemacik który mocno ogłupia emotka
15 kwi 20:02
Aga1.: Ale w treści wspomnianego zadania nie ma przymiotnika różne, więc Δ≥0
kylo1303: W tym linku co podales, jest to zadanie 8 i nie ma tam powiedzianych o pierwistakach "różnych". "Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których suma odwrotności pierwiastków równania (2m +1)x2 − (m + 3)x + 2m +1 = 0 jest większa od 1."
kylo1303: Rumpek (x−1)2=0 x=1 jest podwojnym pierwiastkiem wiec suma odwrotnosci wynosi 1+1=2>1
15 kwi 20:04
Aga1.: [Rumpek]] 1+1>1
15 kwi 20:05
rumpek: To zależy jak potraktujemy − czy jako pierwiastek podwójny, czy nie. 1 to 1. Zaraz coś znajdę na ten temat emotka
15 kwi 20:07
rumpek: Wypowiedź szefa Jakuba: "Tak. To jest częsty problem w tych zadaniach. Moim zdaniem nie można jednak mówić o dwóch takich samych pierwiastkach w funkcji kwadratowej. Co najwyżej o jednym pierwiastku podwójnej krotności. Gdy Δ=0, funkcja kwadratowa ma jeden pierwiastek (miejsce zerowe). Tym miejscem jest punkt styczności wierzchołka paraboli z osią Ox. Patrząc na ten punkt widzę jeden punkt, a nie dwa takie same emotka Z tego co widzę, na maturze też dają zadania o "różnych pierwiastkach". Podobnie też jest z przedziałami monotoniczności funkcji. Nie wiadomo jakie nawiasy pisać okrągłe czy ostre, ponieważ w różnych podręcznikach są różne zapisy. Tak naprawdę to moim zdaniem nie ma to znaczenia, ale to temat na inną dyskusję. Na maturach z tego powodu piszą w treści zadania "maksymalne przedziały" i wtedy nie ma wątpliwości trzeba dawać ostre."
15 kwi 20:08
rumpek: OOO mam http://www.zadania.info/n/7460150 to chyba rozjaśni wątpliwości
15 kwi 20:09
kylo1303: rumpek Ciekawy artykul. I powiem szczerze ze sam sie przekonalem jak to jest, glownie chodzi mi o sytuacje w podrozdziale "Premiowanie średniaków". Zajalem drugie miejsce w konkursie logicznym na czas. Mialem 48/50pkt, pierwszy mial max, ale 15min dluzej pisal. Zadanie bylo takie: []−luka, w ktora nalezy wpisac cyfre Wpisz w luki cyfry od jeden do 12 (bez powtarzania), tak aby podane rownania byly prawdziwe: []:4=[]+2=[] []:6=[]+6=[] []−4=[]+3=[] []+1=[]+1=[] (pierwsze 3 wiersze podane losowo) Ja uznalem to za blad zadania i napisalem ze nie mozna tego rozwiazac bez powtarzania cyfr, realia byly jednak inne. Ten (wg. mnie) blad organizatorow kosztowal mnie 200zl.
15 kwi 20:20
kylo1303: Zapomnialem dodac ze osoby z mldoszych klas ktore tam byly, "mniej zdolne" (nie chce pisac "glupsze), dziwily sie ze nie zrobilem zadania bo ono bylo "takie proste"...
15 kwi 20:21
rumpek: emotka gratuluje. Ja uważam, że każdy kto pomyślał właśnie o tym Δ ≥ 0 powinien się przekonać do opinii Jakuba oraz robbo z zadania.info po tym artykule emotka. Na początku liceum nauczycielka powiedziała mojej klasie − "Błagam, was nie myślcie tylko schematycznie. Każdy przypadek rozpatrujcie indywidualnie i sprawdzajcie czy polecenie jest dobrze ułożone, bo CKE lubi się mylić" Nawet ta maturka z OKE wskazuje na prawdziwość teorii mojej nauczycielki
15 kwi 20:27
Aga1.: Gdy Δ=0 to funkcja ma jedno miejsce zerowe,
 −b 
Pierwiastki x1=x2=

2a 
 −b 
zbiór rozwiązań {

}
 2a 
15 kwi 20:32
TOmek: dziekuje za dyskusje emotka
15 kwi 20:40