PROblem
TOmek: Eta, rumpek i inni mądrzy −> sprawa do wyjasnienia
Dane jest równanie (2m + 1)x
2 − (m + 3)x + 2m + 1 = 0 z niewiadomą x . Wyznacz te wartości
parametru m , dla których suma odwrotności
różnych pierwiastków danego równania jest
większa od 1.
−−−−−−−−−−−
więc Δ>0
a w kluczu jest ,ze Δ≥0
tu jest klucz do tego zadania
http://pdf.zadania.info/74406.pdf
Potrafi ktoś to wytlumaczyć?
15 kwi 19:56
Aga1.: Jeśli w treści jest różnych to
Δ>0
15 kwi 19:58
TOmek: tez tak myśle ale w kluczu jest inaczej a jest to matura z OKE POZNAń.
15 kwi 20:01
rumpek:
Zadania info

OKE − error
zauważ, że nie może być Δ ≥ 0
| | 1 | | 1 | |
Według odpowiedzi m∊(− |
| ; |
| > |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | |
Podstawmy teraz pod równanie m = |
| |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
(2 * |
| + 1)x2 − ( |
| + 3)x + |
| + 1 = 0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| 5 | | 10 | | 5 | |
| x2 − |
| x + |
| = 0 / * 3 |
| 3 | | 3 | | 3 | |
5x
2 − 10x + 5 = 0 / : 5
x
2 − 2x + 1 = 0
(x − 1)
2 = 0
Widać teraz, że suma odwrotności pierwiastków NIE JEST WIĘKSZA OD 1
1 > 1 ? (WTF) − według OKE

1 ≥ 1 ? (OK)
Nie ma to jak schemacik

który mocno ogłupia
15 kwi 20:02
Aga1.: Ale w treści wspomnianego zadania nie ma przymiotnika różne, więc
Δ≥0
15 kwi 20:02
kylo1303: W tym linku co podales, jest to zadanie 8 i nie ma tam powiedzianych o pierwistakach "różnych".
"Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których suma odwrotności pierwiastków
równania (2m +1)x2 − (m + 3)x + 2m +1 = 0 jest większa od 1."
15 kwi 20:02
kylo1303: Rumpek (x−1)2=0 x=1 jest podwojnym pierwiastkiem wiec suma odwrotnosci wynosi 1+1=2>1
15 kwi 20:04
Aga1.: [Rumpek]]
1+1>1
15 kwi 20:05
rumpek: To zależy jak potraktujemy − czy jako pierwiastek podwójny, czy nie. 1 to 1. Zaraz coś znajdę
na ten temat
15 kwi 20:07
rumpek: Wypowiedź
szefa Jakuba:
"Tak. To jest częsty problem w tych zadaniach. Moim zdaniem nie można jednak mówić o dwóch
takich samych pierwiastkach w funkcji kwadratowej. Co najwyżej o jednym pierwiastku podwójnej
krotności. Gdy Δ=0, funkcja kwadratowa ma jeden pierwiastek (miejsce zerowe). Tym miejscem
jest punkt styczności wierzchołka paraboli z osią Ox. Patrząc na ten punkt widzę jeden punkt,
a nie dwa takie same

Z tego co widzę, na maturze też dają zadania o "różnych
pierwiastkach". Podobnie też jest z przedziałami monotoniczności funkcji. Nie wiadomo jakie
nawiasy pisać okrągłe czy ostre, ponieważ w różnych podręcznikach są różne zapisy. Tak
naprawdę to moim zdaniem nie ma to znaczenia, ale to temat na inną dyskusję. Na maturach z
tego powodu piszą w treści zadania "maksymalne przedziały" i wtedy nie ma wątpliwości trzeba
dawać ostre."
15 kwi 20:08
15 kwi 20:09
kylo1303: rumpek Ciekawy artykul. I powiem szczerze ze sam sie przekonalem jak to jest, glownie
chodzi mi o sytuacje w podrozdziale "Premiowanie średniaków". Zajalem drugie miejsce w
konkursie logicznym na czas. Mialem 48/50pkt, pierwszy mial max, ale 15min dluzej pisal.
Zadanie bylo takie:
[]−luka, w ktora nalezy wpisac cyfre
Wpisz w luki cyfry od jeden do 12 (bez powtarzania), tak aby podane rownania byly prawdziwe:
[]:4=[]+2=[]
[]:6=[]+6=[]
[]−4=[]+3=[]
[]+1=[]+1=[]
(pierwsze 3 wiersze podane losowo)
Ja uznalem to za blad zadania i napisalem ze nie mozna tego rozwiazac bez powtarzania cyfr,
realia byly jednak inne. Ten (wg. mnie) blad organizatorow kosztowal mnie 200zl.
15 kwi 20:20
kylo1303: Zapomnialem dodac ze osoby z mldoszych klas ktore tam byly, "mniej zdolne" (nie chce pisac
"glupsze), dziwily sie ze nie zrobilem zadania bo ono bylo "takie proste"...
15 kwi 20:21
rumpek: 
gratuluje. Ja uważam, że każdy kto pomyślał właśnie o tym Δ ≥ 0 powinien się przekonać
do opinii
Jakuba oraz
robbo z zadania.info po tym artykule

. Na początku liceum
nauczycielka powiedziała mojej klasie − "Błagam, was nie myślcie tylko schematycznie. Każdy
przypadek rozpatrujcie indywidualnie i sprawdzajcie czy polecenie jest dobrze ułożone, bo CKE
lubi się mylić" Nawet ta maturka z OKE wskazuje na prawdziwość teorii mojej nauczycielki
15 kwi 20:27
Aga1.: Gdy Δ=0 to funkcja ma jedno miejsce zerowe,
15 kwi 20:32
TOmek: dziekuje za dyskusje
15 kwi 20:40