Proszę o pomoc!
Blondi: Punkty A(−1,−2) B(5,2) C(0,4) D (−3,2) są wierzchołkami trapezu ABCD. Oblicz pole tego trapezu.
15 kwi 19:55
M:
8 lut 10:15
Bo_ra:

A=(−1,−2)
B=(5,2)
C=(0,4)
D=(−3,2)
|CE|=h=?
|AB|=
√(5+1)2+(2+2)2=
√52=2
√13
|CD|=
√(−3−0)2+(2−4)2=P{9+4}=
√13
Równanie prostej przechodzącej przez punkt A iB
| | 2−(−2) | | 4 | | 2 | |
mA,B= |
| = |
| = |
| |
| | 5−(−1) | | 6 | | 3 | |
Do obliczeń biore wspołrzedne punktu A=(−1,−2) czyli x
0=−1 y
0=−2
y=m
AB(x−x
0)+y
0
| | 2 | | 4 | |
y= |
| x− |
| (postac kierunkowa |
| | 3 | | 3 | |
3y=2x−4
−2x+3y+4=0
2x−3y+4=0 (postac ogólna prostej
A=2 B=−3 C=4
Odległoścv punktu C=(0,4) gdzie x
0=0 y
0=4 od prostej 2x−3y+4 =0 to wysokośc (h) tego
trapezu
| | |Ax0+By+0+C| | |
|CE|=h= |
| |
| | √A2+B2 | |
| | |2*0−3*4+4| | | |−8| | | 8 | |
h= |
| = |
| = |
| |
| | √22+(−3)2 | | √13 | | √13 | |
8 lut 12:15
Bo_ra:
Mozna też zrobic inaczej to zadanie
8 lut 12:21
Aruseq: Podziel trapez na 2 trójkąty, gotowy wzór na pole masz w tablicach
8 lut 12:56
.:
Albo 'obuduj' trapez trójkątami prostokatnym tak aby powstał prostokąt o bokach równoległych do
osi.
W tej wersji poradzi sobie uczeń podstawówki.
8 lut 14:51
Jolanta: A ja widzę tu dwa trójkąty o podstawie 8 Jeden wysokość 2 drugi 5
8 lut 15:17
Jolanta: Drugi h=4
8 lut 15:23
Jolanta: Drugi h=4
8 lut 15:23
Mila:

Punkty A(−1,−2) B(5,2) C(0,4) D (−3,2)
h
1+h
2=2+4=6
| | 1 | | 1 | |
PABCD= |
| *8*h1+ |
| *8*h2 |
| | 2 | | 2 | |
8 lut 21:39
Eta:

Wzór Picka
P= 22+3−1
P=24
8 lut 22:05
Mila:
Dawniej wzór Picka podawany był w podstawówce, teraz po tych cięciach to nie wiem.
Jednak jest przydatny . Szybko się liczy pole.
8 lut 22:09
Pick:

Mój kamyczek do tego ogródka

wektor CD
→=[−3, −2]
wektor CA
→=[−1, −6]
wektor CB
→=[ 5, −2]
| | 1 | | 1 | |
Pole P = |
| |18 − 2| + |
| |2 + 30| = 24 |
| | 2 | | 2 | |
8 lut 23:25