granica ciagu
kaśka: jak obliczyć granicę ciągu : lim (3n
4−2n)


?
15 kwi 19:41
Ajtek:
Nie trzeba liczyć, to widać że lim
n→∞=∞
Tutaj masz prykłady:
i14
15 kwi 19:44
kaśka: ok. rozumiem ze 2n dąży do
∞ ale 3n
4
15 kwi 19:46
Ajtek: 3n
4 jeszcze szybciej dąży do nieskończoności niż 2n

.
15 kwi 19:47
kaśka: | | 3n4 | | 2n | |
ok  czyli po rozpisaniu bedzie cos takiego ze n 4 ( |
| − |
| ) i potem n4 dazy |
| | n4 | | n4 | |
do
∞, potem dazy do 3, i do zera. czyli ostatecznie do
∞
dobrze mysle
15 kwi 19:52
Aga1.: tak.
15 kwi 19:52
Ajtek: Bardzo dobrze

.
15 kwi 19:53
kaśka: ok. super . dzieki
15 kwi 19:53
kaśka: | | 2n5−3n2 | |
a cos takiego : |
| |
| | n3−2 | |
15 kwi 20:05
kaśka: czyli wyciagam najwyzsze potegi w liczniku i mianowniku. i tez dazy do
∞
15 kwi 20:05
Aga1.: granica wynos i∞, gdy n→∞
15 kwi 20:06
Ajtek:
Też ∞, wyciągnij z licznika i mianownika najwyższą potęge mianownika.
15 kwi 20:06
kaśka: ale czemu mianownika

nie mzoe byc najwyzsza z licznika i najwyzsza z mainownika osobno
15 kwi 20:09
kaśka: ale czemu mianownika

nie mzoe byc najwyzsza z licznika i najwyzsza z mainownika osobno
15 kwi 20:09
Ajtek:
Można to zrobić tak jak piszesz, na jedno wyjdzie.
15 kwi 20:18
kaśka: ok. dzieki
| | n2+4 | |
a jak mam takie cos: lim ( |
| ) do potegi 5− 2n 2 tu chodzi podobno o jakies e, |
| | n2−3 | |
ale nie kumam tego
15 kwi 20:58
Aga1.: | n2+4 | | n2−3+7 | | 7 | |
| = |
| =1+ |
| |
| n2−3 | | n2−3 | | n2−3 | |
| | 7 | | 7 | | 5−2n2 | |
(1+ |
| )5−2n2=((1+ |
| )n2−3) |
| |
| | n2−3 | | n2−3 | | n2−3 | |
→(e
7)
−2=e
−14, gdy n→
∞
15 kwi 21:07
kaśka: | | n2−3+7 | |
dzieki wielkie ale nie kumam tego poczatku. skad sie wzielo |
|   i potem ta |
| | n2−3 | |
jedynka
15 kwi 21:11
Aga1.:
4=
−3+7−−−zgadza się? −3 musisz napisać, bo jest w mianowniku
| n2+4 | | n2−3+7 | | n2−3 | | 7 | | 7 | |
| = |
| = |
| + |
| =1+ |
| |
| n2−3 | | n2−3 | | n2−3 | | n2−3 | | n2−3 | |
A umiesz dzielić wielomiany?
15 kwi 21:16
kaśka: aaa. to o to chodzi! dzieki
15 kwi 21:19