matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Suma ciągu
Gosia ;):
Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych podzielnych przez 4.
15 kwi 19:29
Eta:
12,16,20,........... ,96 ciąg arytm. a
1
=12 r= 4 a
n
=96
a
n
−a
1
n=
+1=.....
r
a
1
+a
n
S
n
=
*n =....
2
15 kwi 19:35