ciągłość funkcji dwóch zmiennych
lll: potrzebuję pomocy z takim zadaniem:
Zbadać ciągłość funkcji:
| | x4 − y4 | |
f(x,y)= |
| ⇔ (x,y)≠(0,0) |
| | x4+y4 | |
0 ⇔ (x,y)=(0,0)
15 kwi 19:24
lll: ?
15 kwi 19:58
lll: ?
15 kwi 21:57
Basia:
lim
y→0[ lim
x→0 f(x,y) ] =
| | x4−y4 | |
limy→0[ limx→0 |
| ] = |
| | x4+y4 | |
lim
y→0[ −1] = −1 ≠ 0=f(0,0)
czyli nie jest ciągła w punkcie (0,0)
poza tym lim{ (x,y)→(0,0) w ogóle nie istnieje, bo
lim
x→0[ lim
y→0 f(x,y) ] =
| | x4−y4 | |
limx→0[ limy→0 |
| ] = |
| | x4+y4 | |
lim
x→0[ 1] = 1
czyli granice iterowane istnieją ale nie są sobie równe
(a twierdzenie mówi, że jeżeli istnieją obie granice iterowane i granica funkcji dwóch
zmiennych to są one sobie równe)
można też pokazać, że lim
(x,y)→(0,0) nie istnieje korzystając ze współrzędnych biegunowych
15 kwi 22:10
lll: a można to zrobić w ten sposób ze wybiorę sobie jakieś dwa ciągi (xn, yn) dążące do 0 i pokażę
że dla tych ciągów wychodzą różne granice funkcji f(Pn)

te ciągi to np.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | |
( |
| , |
| ) i ( |
| , |
| ) , albo ( |
| ,0) |
| | n | | n | | n | | n | | n | |
?
15 kwi 22:16
lll: bo granic iterowanych jeszcze nie mielismy
15 kwi 22:27
Basia: możesz oczywiście;
tylko trzeba było od razu napisać co proponujesz
napisałabym "dobrze" i byłoby po sprawie
najłatwiej wziąć (1n; 0) i (0; 1n)
wyjdą Ci granice 1 i −1
15 kwi 22:31
lll: nie pisałem, bo myślałem że to źle, bo jak na razie wiekszość funkcji w zadaniu wychodizi mi
nieciągła
dzięki za pomoc!
15 kwi 22:32
lll: nie pisałem, bo myślałem że to źle, bo jak na razie wiekszość funkcji w zadaniu wychodizi mi
nieciągła
dzięki za pomoc!
15 kwi 22:35