odejmowanie potęg
kasia: q
2−q
4=

15 kwi 18:20
asdf: nic z tym nie zrobisz, chyba, że q2(1 − q2) = −q2(q2 − 1) = −q2(q − 1)(q + 1)
15 kwi 18:22
kasia: oki

dzięki
15 kwi 19:38
kasia: oki

dzięki
15 kwi 19:38
kej: 2x−5x=?
3 wrz 12:18
pigor: najlepiej podaj więcej danych co chcesz z tym zrobić, bo wydaje mi się, że wyrwałeś to z ...

kontekstu , a tak moge tylko np. to :
| | 5x | | 5 | | 2 | |
2x−5x= 2x (1− |
| )= 2x (1−( |
| )x)= 5x (1−( |
| )x) |
| | 2x | | 2 | | 5 | |
3 wrz 12:46
biczu: jak np obliczyć.
233 − 123
albo
(12−23)2 − (7 − 813)2
22 wrz 16:26
Piotr:
odjac ulamki i podniesc do kwadratu...
22 wrz 16:27
Olka: 2⋀25 − 2⋀15
22 wrz 21:19
ania: 3⋀34 − 3⋀33=?
4 paź 11:54
Basia:
to zależy co oznacza znak ∧;
nie każde działanie jest rozdzielne względem dodawania (odejmowania)
4 paź 12:04
Ajtek:
Witaj
Basia, stawiam na potęgę

.
Jak ja lubię zadania typu "zgaduj zgadula"

.
4 paź 13:15
goiś: x7/2 − x5/2γ
1 cze 14:42
Nienor: x52(x−y)
1 cze 14:46
yuy7: √(2(〖333〗2− 〖111〗2 ) )
11 gru 20:34
agnieszka: 23−2−3−24=
19 gru 18:08
madzia: Jak obliczyć: 22−42 ? Czy −zmieni się na + bo podnisimy do 2 potęgi?
26 wrz 07:22
Janek191:
22 − 42 = 4 − 16 = − 12
26 wrz 07:27
pigor: ...,
Jak obliczyć: 2
2−4
2 ? Czy − zmieni się na + bo podnosimy do 2 potęgi ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
tu minusa nie ruszasz, bo −4
2= − 4*4 = −16 ;
co innego, gdyby było w nawiasie tak: (−4)
2 = (−4)*(−4)= 16

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a więc 2
2 − 4
2= 4 −16= −12, lub inaczej z wzoru skróconego mnożenia
a
2−b
2=(a−b)(a+b) tak : 2
2−4
2= (2−4)(2+4)= −2*6= −12 . ...
26 wrz 10:13