matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Suma ciągu
Gosia ;):
Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych podzielnych przez 4.
15 kwi 18:07
M:
8 lut 10:52
Bo_ra:
a
1
=12 a
n
=96 r=4 a
n
=a
1
+(n−1)*r 96=12+4n−4 88=4n n=22
a
1
+a
n
S=
*n
2
12+96
S=
*22=1188
2
8 lut 10:58