matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Które wyrazy tego ciągu są równe 0 i ujemnie?
Adrian:
Dany jest ciąg an= n(kwadrat)+2n−8 które wyrazy tego ciągu są: a) równe 0 b) ujemne
15 kwi 18:03
asdf:
D = N
+
n
2
+ 2n − 8 = 0 Δ = 36
−2 −6
x
1
=
= − 4
2
−2 + 6
x
2
=
= 2
2
patrzysz teraz na dziedzine i masz odp: ujemne dla a
1
, równe zero jest drugi wyraz ciągu (a
2
), a reszta to dodatnie: (a
3
;
∞
)
15 kwi 18:12