wykonaj działania podaj odpowiednie założenia
stud: 1/x + x+2/3x
15 kwi 18:01
stud: proszę o zrobienie tego
15 kwi 18:11
15 kwi 18:20
stud: tak
15 kwi 18:27
stud: up
15 kwi 18:37
stud: proszę o szybkie zrobienie

! PILNE!
15 kwi 18:58
stud: ...
15 kwi 20:21
kkkkkkk: licznik x mianownik x+4 − licznik 2x−1 mianownik x−5
15 gru 17:26
kkkkkkk: licznik x+2 mianownik x−1 + licznik x+3 mianownik 2x−2
15 gru 17:27
kkkkkkk: proszę bardzo pilne
15 gru 17:28
Krzysiek : Naprawde nic z tego nie pojmujesz?
| | x+2 | | x+3 | |
Wezmy np to |
| + |
|
|
| | x−1 | | 2x−2 | |
1. Zalozenie x−1≠0 tox≠1 i 2x−2≠0 to x ≠1 czyli x≠1
2. Sprowadzamy do wspolnego mianownika i przyrownujemy do 0
Wspolny mianowmik to bedzie tak albo sobie wymnozysz mianowniki i bedzie (x−1)(2x−2) i bedzie
wiecej liczenia lub zauwazysz ze 2x−2=2(x−1) i to bedzie nazym wspolnym mianownikiem
Zapiszemy to tak
| 2(x+2)+x+3 | | 2x+4+x+3 | | 3x+7 | |
| =0 to |
| =0 to |
| =0 rozpisalem CI w ten |
| 2(x−1) | | 2(x−1) | | 2(x−1) | |
sposob ten wspolny mianowmnik zebys dobrze zobaczyl . No to na koniec mozemy zapisac ze
| 3x+7 | |
| =0 bo to jest to samo
|
| 2x−2 | |
| | A | |
3. Teraz przypatrz sie dobrze . Masz taka postac |
| =0 u nas A=3x+7 a B=2x−2 .KIedy ulamek |
| | B | |
jest rowny 0 jesli dzielic przez 0 nie wolno. Wtedy gdy licznik ulamka jest rowny 0 czyli
| | 0 | |
nasz A=3x+7=0 bo tak mozna dzielic czyli |
| =0
|
| | cos tam | |
NO to piszemy 3x+7=0 to 3x=−7 to x=−7/3
15 gru 18:43
Krzysiek : Jeszcze do rozwiazania tego przykladu. Musimy sprawdzic czy masze rozwiazanie nalezy do
dziedziny . U nasz bedzie nalezalo bo −7/3≠1
| | x | | 2x−1 | |
Teraz drugi przyklad |
| − |
| . Na poczatek zawsze robisz zalozenie ze mianownik |
| | x+4 | | x−5 | |
≠0
czyli x+4≠0 to x≠−4 i x−5≠0 to x≠5 czyli dziedzina bedzie zbior licz rzeczywistyc z wylaczeniem
(−4) i 5 co zapiszemy ze D∊R\{−4,5} . Mamy dziedzine zalatwiona
Teraz do liczenia
1 wspolny mianownik i przyrownac do 0
Tutaj juz nic nie wykombinujemy i wspolnym mianownikiem bedzie iloczyn tych mianownikow czyli
(x+4)(x−5)
| | x(x−5)−(2x−1)(x+4) | | x2−5x−2x2−8x+x+4 | |
To zapiszemy tak |
| =0 to |
| =0
|
| | (x+4)(x−5) | | (x+4)(x−5) | |
| | −x2−12x+4 | |
to |
| =0 Ta sama sytuacja jak w przykladzie 1 ze to wyrazenie =0 wtedy |
| | (x+4)(x−5) | |
gdy licznik =0 to piszemy −x
2−12x+4=0 Δ=b
2−4ac=(−12)
2−4*(−1)*4=144+16=160 (−nieciekawa)
to
√Δ=
√160=
√20*8=
√20*
√8=
√4*
√5*
√4*
√2=4
√10
| | −b−√Δ | | 12−4√10 | | 2(6−2√10) | |
Liczymy x1= |
| = |
| = |
| =−6+2√10
|
| | 2a | | −2 | | −2 | |
| | −b+√Δ | | 12+4√10 | | 2(6+2√10) | |
natomiast x2= |
| = |
| = |
| =−6−2√10 Oba naleza do |
| | 2a | | −2 | | −2 | |
dziedziny
15 gru 19:31
beata: ∪(x)(x−4)−∪(x)(4+x)
15 gru 17:12