matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ile wynosi a_6
zuza:
Jeżeli (a
n
) jest ciągiem geometrycznym, w którym a
5
=1 oraz a
7
=16 to ile wynosi a
6
15 kwi 17:19
Kuba:
a
5
* a
7
= a
6
2
więc 16 = a
6
2
czyli a
6
= 4 lub −4
15 kwi 17:24