spr. jutro
martamartamarta: 1.Wyznacz równanie prostej k przechodzącej przez punkt A(−10,3),prostopadłej do prostej l o
równaniu 3x−4y−5=0.
2.Wyznacz równanie prostej k przechodzącej przez punkt A(8,−5),równoległej do prostej l o
równaniu 4x−5y=0
15 kwi 17:07
asdf: 3x − 4y − 5 = 0
−4y = −3x + 5
4y = 3x − 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y = ax + b
warunek na prostopadłą do funkcji :⊥ = a
1 * a
2 = −1
teraz podłóż pod punkt A(−10;3)
| | 4 | | 40 | |
postać prostopadła do prostej 3x−4y − 5 = 0 to: y = − |
| x + |
| |
| | 3 | | 3 | |
15 kwi 17:14