równanie wykładnicze
PuRXUTM: Rozwiąż równanie
(√5+√24)x+(√5−√24)x=10 ( tam jest 5+√24 pod pierwiastkiem )
15 kwi 16:55
PuRXUTM: Proszę o pomoc
15 kwi 17:28
ICSP: | | 1 | |
(√5 −√24)x = |
| |
| | (√5 + √24)x | |
teraz już sobie poradzisz.
15 kwi 17:30
PuRXUTM: a skąd to wziąłeś ?
15 kwi 17:38
ICSP: ogólnie znana własność. Możesz ją łatwo udowodnić usuwając niewymierność.
15 kwi 17:42
PuRXUTM: teraz na końcu wychodzi mi (√5+2√6)x=5+2√6 v (√5+2√6)x=5−2√6
w pierwszym x=1 a w drugim ?
15 kwi 17:47
ICSP: z tej samej własności :
15 kwi 17:49
ICSP: i w pierwszym na pewno nie x = 1
15 kwi 17:49
pigor: ...

bo np.
| | √5−√24 | | √5−√24 *√5+√24 | |
√5−√24= |
| = |
| = |
| | 1 | | √5+√24 | |
| | √52−√242 | | √25−24 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| . ...  |
| | √5+√24 | | √5+√24 | | √5+√24 | |
15 kwi 17:51
PuRXUTM: no tak IC SP rzeczywiście odpowiedź to x=−2 lub x=2 dzięki

i pigor tobie też dzięki za
wytłumaczenie dowód rzeczywiście łatwy
15 kwi 17:58
pigor: ...

możesz tez zacząć inaczej np. tak : ponieważ
5±
√24=
5±2√6=3±
√4*6+2=
√32±2
√3{
√2+
√22=
(√3±√2)2 , to dane
równanie przyjmie
postać:
√(√3+√2)2x+
√(√3−√2)2x=10 ⇔ (
√3+
√2)
x+(
√3−
√2)
x=10 ⇔
| | 1 | |
⇔ (√3+√2)x+ |
| =10 ⇔ ((√3+√2)x)2−10(√3+√2)x+1=0 i |
| | (√3+√2)x | |
| | 10−4√6 | | 10+4√6 | |
Δ=96=16*6 i √Δ=4√6 ⇒ (√3+√2)x= |
| lub (√3+√2)x= |
| ⇒ |
| | 2 | | 2 | |
⇔ (
√3+
√2)
x=5−2
√6 lub (
√3+
√2)
x=5+2
√6 ⇔
⇔ (
√3+
√2)
x=(
√3−
√2)
2 lub (
√3+
√2)
x=(
√3+
√2)
2 ⇔
⇔ (
√3+
√2)
x=(
√3+
√2)
−2 lub x=2 ⇔
x=−2 lub x=2
15 kwi 18:36