wyznacz liczbę
kacper: wyznacz liczbę x jeżeli x−2 i x+6 są odpowiednio pierwszym i trzecim wyrazem ciągu
geometrycznego w którym średnia arytmetyczna wyrazy pierwszego i trzeciego ma się do wyrazu
drugiego jak 5 do 3
15 kwi 16:39
kacper: pomoze ktoś bo nie kapuje wogóle
15 kwi 16:40
filip: umie ktoś rozwiązac
15 kwi 16:51
filip: bo ja tez mam podobne zadanie
15 kwi 16:51
Jola61: a
1=x−2
a
2
a
3=x+6
| | x−1+x+6 | |
średnia arytmetyczna a1 i a2: |
| =x+2 |
| | 2 | |
układ równań:
wystarczy rozwiązać
dacie radę?
15 kwi 17:07
kacper: a mogła byś dokonczyc byłbym wdzięczny
15 kwi 17:09
Jola61: dla ciebie kacperku maturzysto.. oczywiście tylko cierpliwości bo to jest trochę palcowania
15 kwi 17:15
kacper: ok dziękuję z góry
15 kwi 17:15
Jola61:
5a
2=3x+6
a
22=x
2+6x−2x−12
rozwiązuję 2 równanie z układu:
| 9 | | 36 | | 36 | |
| x2+ |
| x+ |
| −x2−4x+12=0 |
| 25 | | 25 | | 25 | |
| | 16 | | 64 | | 336 | | 25 | |
− |
| x2− |
| x+ |
| =0 /*(− |
| ) |
| | 25 | | 25 | | 25 | | 16 | |
x
2+4x−21=0
Δ=100
otrzymujemy dwa rozwiązania:
x = −7 lub x =3
a
2 = −3 a
2 = 3
15 kwi 17:25