matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiaż
ala:
√
x
2
+10x+25
= 4
15 kwi 16:34
maniek:
x
2
+ 10x +25 = 16 x
2
+ 10x +9 = 0 (x+1)(x+9) = 0 x=−1 x=−9
15 kwi 16:41
rumpek:
√
x
2
+ 10x + 25
= 4
√
(x + 5)
2
= 4 |x + 5| = 4 x + 5 = 4 v x + 5 = −4 x = − 1 v x = −9 Krótszy sposób
15 kwi 16:42