Arkusz papieru formatu A4 jest prostokątem, który po złożeniu na pół daje dwa prostokąty
podobne do prostokąta wyjściowego ( arkusz formatu A5) natomiast złożenie na pół arkuszu
A5 daje dwa arkusze A6.
a) Jaki jest stosunek długości boków arkusza A4?
b) Krótszy bok arkusza A4 ma długość 21cm. Jaką długość ma dłuższy bok? Odpowiedz podaj
z dokładnością do 1mm
c) Jakie są wymiary arkusza A5, a jakie arkusza A6?
| y | x | |||
= | , | |||
| x | 0,5 y |
| y2 | ||
= 2. | ||
| x2 |
| y | ||
= √2. | ||
| x |