Ciągi ;)))
V.Abel: | | n(n+1) | |
Wykaż, że 1+2+3+...+n= |
| |
| | 2 | |
15 kwi 16:06
Mila: Ciąg arytmetyczny
a
1−1
r=1
jest n wyrazów
15 kwi 16:09
V.Abel: tak, ale proszono (w poleceniu) o dowód bez wzrou na sumę, da się jakoś

?
16 kwi 17:55
Alkain: Jasne że się da
Indukcja matematyczna:
Sprawdźmy np. czy dla n=4 zachodzi równość
10=10
L=P
podkładamy pod n=k
jeśli dla n=4 zachodzi równość to dla k+1 też powinna zajść.
| | (k+1)*(k+1+1) | |
1+2+3+...+k+(k+1)= |
| |
| | 2 | |
Zauważmy że
Więc
| k(k+1) | | (k+1)*(k+1+1) | |
| +(k+1)= |
| |
| 2 | | 2 | |
| k(k+1) | | 2(k+1) | | (k+1)*(k+1+1) | |
| + |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| k(k+1)+2(k+1) | | k2+2k+k+2 | |
| = |
| |
| 2 | | 2 | |
L=P
co kończy dowód.
16 kwi 18:06
V.Abel: Bardzo, bardzo, bardzo dziękuję ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !
16 kwi 22:38
Godzio: Nieco krótszy dowód:
1 + 2 + ... + n = S, zapiszmy nieco inaczej:
n + (n − 1) + ... + 1 = S
Dodając otrzymujemy:
(n + 1) + (n + 1) + ... + (n + 1) = 2S
2S = n * (n + 1)
16 kwi 22:44
Ajtek: Witaj
Godzio, proszę nie załamuj mnie, analiza na jutro

.
16 kwi 22:46
Godzio: Czemu Cię załamuję

Ja sam jestem załamany, lada dzień kolokwium
16 kwi 22:50
Ajtek: Wiesz, daaaawno temu to złapał bym Twój sposób podejrzewam szybko, ale starość nie radość, luki
w pamięci ogromne

.
16 kwi 22:53
Eta:
Zjedzcie ......

będzie dobrze
16 kwi 22:53
Ajtek: Dzięki
Eta 
.
16 kwi 22:54