ciag o wyrazie ogolnym a_n=np^3- p^2-7np+5.Wykaż ze dla każdej liczby rzeczywist
zaneta: potrzebuje pomocy
ciag o wyrazie ogolnym an=np3− p2−7np+5.Wykaż ze dla każdej liczby rzeczywistej p dany ciąg
jest ciągiem geometrycznym.Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których ten ciąg jest
rosnący.
15 kwi 15:37
Mila:
an=np3− p2−7np+5
tak wygląda ten ciąg? Czy ma być geometryczny?
15 kwi 15:45
zaneta: tak tak wygląda. wykaż że dla każdej liczby rzeczywistej p dany ciąg jest ciągiem
geometrycznym.
15 kwi 15:48
Mila: Wg mnie arytmetycznym.
15 kwi 15:56
Mila:
an=n*(p3−7p)−p2+5
an+1=(n+1)*(p3−7p)−p2+5
an+1−an=(n+1)*(p3−7p)−p2+5−(n*(p3−7p)−p2+5)=
=n*(p3−7p)+p3−7p−p2+5−n*(p3−7p)+p2−5 dokończ
Masz odp.?
i to będzie ciąg arytmetyczny.
15 kwi 16:07
zaneta: wlasnie nie ma odpowiedzi jedynie tresc zadania którą tu dokladnie podalam
15 kwi 16:15