Ciągi
kasia: Liczby
x − 1,2x , x+3
są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz x.
Więc powinny być co najmniej trzy jakies wielkosci, a tu sa tylko dwie,więc nie da sie
sprawdzic czy ciag jest arytmetyczny czy nie? zgadza się?
15 kwi 15:05
Mateusz:
a po co to sprawdzać w zadaniu podali że te liczby w podanej kolejności tworzą ciąg
arytmetyczny wiec pozostaje na razie uwierzyć autorowi zadania i je zrobic

taka włąsnosc ciągu arytmetycznego:
rozwiązujesz rownanie i po rozwiązaniu sie okaze dopiero
15 kwi 15:10
Mateusz:
aj zle popatrzyłem

tam jest x−1,2x
15 kwi 15:12
Mateusz:
nie no dobrze jest
a1=x−1
a2=2x
a3=x+3
a jaka jest dokładna tresc zadania
15 kwi 15:15
kasia: treść podali tylko taka...
15 kwi 15:16
Mateusz:
No to tak jest jak napisałem
15 kwi 15:17
kasia: dzięki
15 kwi 15:18