zbior wartosci
agags92: podaj zbior wartosci funkcji i rownanie osi symetrii f(x)= −2(x+2)2−4
15 kwi 14:55
think: jeśli to miało być:
f(x) = −2(x + 2)2 − 4
to zbiór wartości to (−∞, −4>
a równanie osi symetrii to x = −2
15 kwi 14:57
agags92: a skąd to się wzięło? czemu tak?
15 kwi 14:58
asdf: y = a(x − p)2 + q
w tym przypadku a < 0, bo −2 < 0, więc ramiona w dół, patrzysz na wartość q, bo chcesz podać
zbiór
wartości funkcji, q = −4, narysuj sobie to i będziesz widzieć to co napisał think
równanie osi symetrii f(x) to inaczej f(p) = ze wzoru:
−p = 2
p = −2 więc x = −2
15 kwi 15:03
think: a wiesz co w ogóle napisałaś?
zapisałaś funkcję kwadratową w postaci kanonicznej, postać kanoniczna zawiera w swoim zapisie
współrzędne wierzchołka paraboli. W = (p, q) W − wierzchołek paraboli, p,q jego współrzędne...
postać kanoniczna: a(x − p)2 + q
a − współczynnik przy x2
q dla a> 0 wskazuje najmniejszą wartość funkcji kwadratowej natomiast dla a< 0 q to największa
wartość przyjmowana przez parabolę.
a < 0 ramiona paraboli idą w dół, zbiór wartości: (−∞, q>
a < 0 ramiona paraboli idą w górę, zbiór wartości: <q, ∞)
natomiast oś symetrii przechodzi przez wierzchołek paraboli i jest to x = p
a dlaczego i skąd się wzięły takie braki w Twojej wiedzy?
15 kwi 15:08
agags92: dzieki wielkie za pomoc

rozjasnilo mi się
15 kwi 15:16