narysuj wykres
nieokiełznany: jak zapisać wzór funkcji f, bez użycia symbolu wartości bezwzględnej?
f(x) = | |x − 4 | −x |
15 kwi 14:32
think:

wartości dla których zerują się poszczególne wartości bezwzlędnej:
|x − 4| = 0 ⇔ x = 4
||x − 4| − x| = 0 ⇔ x = 2
do narysowania wykresu potrzebuję jednego punktu na lewo od 2 np 1 oraz jednego punktu na prawo
od 4 np 5
f(1) = 2
f(2) = 0
f(4) = 4
f(5) = 4
z wykresu można odczytać wzory dla naszej funkcji:
| | ⎧ | −2x + 4; dla x∊(−∞, 2> | |
| f(x) = | ⎨ | 2x − 4; dla x∊(2,4> |
|
| | ⎩ | 4; dla x>4 | |
15 kwi 14:49