| 1 | ||
sinα = ( | + ctgα)(1 − cosα) | |
| sinα |
Bardzo proszę! Przy okazji jakby się dało to z wytłumaczeniem, bo ja
coś pamiętam, to nawet mnie ciekawiło.
| cosx | ||
ctgx = | ||
| sinx |
| 1 | cosx | |||
( | + | )(1 − cosx) = | ||
| sinx | sinx |
| 1 | cosx | cosx | cos2x | 1 | cos2x | ||||||
− | + | − | = | − | = | ||||||
| sinx | sinx | sinx | sinx | sinx | sinx |
| 1 − cos2x | sin2x | ||
= | = sinx | ||
| sinx | sin |
| cosx | ||
ctgx = | ||
| sinx |
| 1 | 1 | cosα | ||||
P = ( | + ctgα)(1 − cosα) = ( | + | )(1 − cosα) = | |||
| sinα | sinα | sinα |
| 1 + cosα | 1 + cosα | (1 + cosα)cosα | ||||
= | (1 − cosα) = | − | = | |||
| sinα | sinα | sinα |
| 1 + cosα − cosα(1 + cosα) | 1 + cosα − cosα − cos2α | |||
= | = | = | ||
| sinα | sinα |
| sin2α + cos2α − cos2α | sin2α | |||
= | = | = sinα = L | ||
| sinα | sinα |
| 1 | (1 + cosx) | 1 − cos2x | ||||
( | + ctgx)(1 − cosx) = | *(1 − cosx) = | = | |||
| sinx | sinx | sinx |
| sin2x | ||
= sinx cnd | ||
| sinx |
Wielkie dzięki za wszystkie rozwiązania! Jesteście wielcy!